15 octombrie 2009

Sagrada Cascada


"Sa cauti apa in cascada" - precept buddhist inventat de mine, deci sunt buddhist.

In estul insulei Koh Pha Ngan, cum mergi inspre Thong Nai Pan, exista o serie de cascade a caror apa - cu proprietati miraculoase, pare-se - e folosita in ritualurile familiei regale a Thailandei. Desi sunt presedinte, mirajul imbaierii in ape regale mi-a mai diluat din reflexele republicane. M-am trezit dimineata, m-am urcat pe motoreta la pranz si am pornit spre locul laudat.

Cu 5 kilometri inainte de destinatie, soseaua de beton s-a transformat intr-un rau de noroi uscat. Mintea mea, agera ca un computer cu mult RAM si procesor rapid, abia prididea sa calculeze o ruta decenta printre gropi, santuri si pietroaie. Plus pantele de 20 de grade in sus si de 20 de grade - ati ghicit - in jos. La deal nu tragea motorul, la vale nu tineau franele. Culmea e ca n-am cazut. Urmeaza sa cad in urmatorul post ;-)

O cascada normala e compusa din doua elemente: albia (sa-i zicem "infrastructura") si apa (sa-i zicem "traficul"). Thong Nang Waterfall dispune de o infrastructura grandioasa, la constructia careia nu s-a facut economie de bolovani gigantici, de pravalisuri spectaculoase si de un bun gust specific Asiei de Sud Est. In schimb, traficul era foarte subtire. Un paraiash ar fi mult spus. Era apa cat sa nu innebuneasca pietrele de atata liniste.

Ma intorc la drumul argilos si il interpelez pe batranul thailandez care tinea aici o dugheana cu apa, chipsuri si sepci facute din cutii de bere (foarte cool ideea). Reproduc doar discutia, ca accentul n-am cum:

Eu: There is no water in the waterfall.
El: No, no water.
Eu: Why?
El: No rain. No rain, no water.
Eu: Isn't there a spring?
El: Yes, spring.
Eu: And still, there is no water.
El: No, no water. No rain, no water.
Eu: So, when can I see some water in the waterfall?
El: Rainy season. December, maybe.
Eu: But if it rains, the road will be very muddy.
El: Yes, too muddy.
Eu: So can I come here if it rains?
El: No, you cannot come. Road too muddy. But plenty of water in the waterfall.

3 pareri:

Vali Marinescu spunea...

Exact! omul e f sincer. Pai nu?

Darael spunea...

Miraculos dialog. Imi imaginez linistea cu care raspundea batranul.

Mihai Pintilie spunea...

Ce-ti ramane de facut? Sa ramai vreo doua-trei anotimpuri pe acolo..