23 octombrie 2008

A treia mentalitate

Aprilie 2006. Steaua conduce pe Middlesbourgh cu 2-0 in minutul 24, prin golurile lui Dica si Goian. Apoi se retrage in aparare, pentru a conserva un 3-0 agregat cu prima runda. Englezii reusesc 4 goluri si scuipa Steaua afara din Europa. Olaroiu pleaca.

Octombrie 2008. Steaua conduce pe Olympique Lyon cu 2-0 in minutul 11, prin golurile lui Arturo si Goian. In ciuda avantajului, nu se retrage in aparare, ci continua sa stea sus, incercand sa mai inscrie. Reuseste s-o faca inca o data inainte de pauza. Dar pierde cu 3-5. Lacatus pleaca.

Ce-a facut Lacatus? A facut exact ce ne plangem ca nu fac antrenorii romani: a atacat cand era in avantaj, a preferat sa pastreze in teren sistemul care marcase doua goluri in loc sa treaca imediat la strategia "parjoliti fantanile". A facut cel mai curajos gest de antrenor pe care l-am vazut in Romania ultimilor ani. L-a costat, pentru ca n-a stiut cum sa o faca. A crezut ca e suficient sa stai sus ca sa-ti blochezi adversarul. N-a fost asa (mai ales ca jucam cu Lyon).

Si acum hai sa vorbim putin despre marturisirea post-infrangere a lui Gigi Becali: "I-am spus inainte de meci...daca, eventual, suntem in avantaj in minutul 20, imediat il scoti pe Semedo si inchizi jocul".

Lacatus nu l-a ascultat. Olaroiu l-a ascultat. Au pierdut amandoi, dar macar Lacatus a facut-o pe mana lui. E infrangerea lui. Se poate lauda cu ea.

Tot vorbim despre mentalitati. Mentalitatea de invingator, mentalitatea de invins. Gigi Becali si altii ca el au inventat o a treia mentalitate, care zice "Hai sa facem egal". Dintre toti antrenorii romani, doar Piturca a reusit s-o duca la desavarsire. De aceea si este selectionerul nationalei.

Asta facem de 20 de ani. Facem egal. De-aia n-avem autostrazi, scoli, spitale si respect de sine. De-aia nu se misca nimic. De-aia toata economia romaneasca e gatuita de monopoluri mai mult sau mai putin vizibile. De-aia. Pentru ca Gigii nu sunt capabili sa invinga, dar nu ne lasa nici pe noi.

Asistam la tragicul tablou al unei tari in care recolte intregi de talent putrezesc in mainile noduroase ale neghiobilor. Stiu ca v-ati prins: acesta nu este un post despre fotbal.

Dorinele, ramai acolo unde esti.

2 pareri:

Mihai Grecea spunea...

Bine spus, Bradut!

Anonim spunea...

E o diferenta intre "a te retrage in aparare" si "a inchide jocul". Uite Bordeaux ce bine a blocat "mingicareala" Clujului. Oricum Lacatus nu este un antrenor de Liga Campionilor. Cu regret, Becali a avut dreptate aici. Cit despre atitudinea ciobanului in general fata de antrenori, ea este execrabila!