6 iulie 2010

Add as a friend (despre cum să citeşti o ştire)

Citesc pe Hotnews că drepturile de explorare pentru două perimetre din platoul continental al Mării Negre (alea cu petrol, procesul de la Haga, dragă), au fost câştigate de ruşii de la Lukoil în parteneriat cu americanii de la Vanco International. Perimetrele se numesc - ce frumos! - Rapsodia şi Trident, zice Reuters, care semnalează un alt parteneriat ruso-american pentru pacea şi bunăstarea Mării Negre, între Rosneft şi Chevron. Trăiască prietenia între popoare.

Să zicem că ştiu cine este Lukoil. În schimb, nu ştiu cine e Vanco International. Dau un search pe Google. Primul rezultat e chiar site-ul lui Vanco International, o respectabilă companie din Batavia, Illinois, oraş cu 24.000 de locuitori, cam cât Urzicenii.

Firma a fost fondată acum 50 de ani şi livrează conectică şi accesorii audio şi video. Căblăraie. Vanco International are un site decent pe care, sub generosul slogan "Advancing...conectivity" îşi prezintă istoricul şi produsele. O firmă respectabilă, din moment ce, timp de jumătate de secol, a vândut casete de telefon şi mufe mamă-tată familiilor din Batavia, IL. Recunosc, am crezut pentru un moment că Vanco International ştie să extragă petrolul prin cablu coaxial ŞI D'AIA.

Dar să-i lăsăm pe tinerii bavarezi la mufele lor, întrucât nu despre ei este vorba, ci despre un alt Vanco, mai puţin International şi mai mult din Houston, Texas. O companie mult mai bine cotată, din moment ce a jucat o carte câştigătoare şi în Ucraina, într-un parteneriat cu JNR EIL, companie de investiţii care reprezintă interesele respectabilei familii Rothschild. Cartea se juca înainte de Haga. Indiferent cine ar fi câştigat procesul, Vanco International era acolo.

Mai multe nu vă pot spune. Internetul se opreşte aici. Vanco International din Houston, TX nu are site. Are două domenii luate, vancoexploration.com, care te trimite la vancoenergy.com şi invers. Ca funcţionarii noştri. În schimb, sunt nişte adrese de mail la care poţi să le scrii sau prin care îi poţi invita să-şi facă un cont pe Facebook. Ţi le dau aici: info@vancoenergy.com şi - ghici? - info@vancoexploration.com.