13 iunie 2007

Helsingborg, Sweden - High-School Graduation Parade



Scoala trebuie ca este o treaba foarte serioasa in Suedia, din moment ce ziua absolvirii celor 12 clase obligatorii este celebrata mai ceva ca ziua nationala. Spre norocul lor, suedezii sarbatoresc cele doua momente unul dupa celalalt: Ziua Nationala pe 6 iunie si absolvirea liceului pe 7. Dupa aia a venit week-endul. Ma intreb cand mai au oamenii astia timp sa faca Volvo-uri.




Parada contine urmatoarele ingrediente: parinti care-si scot masinile de colectie din garaj (mai sus vedeti un Continental auriu de toata frumustetea), copii cu sepci de marinar si flori, papusi si pahare atarnate de gat si restul orasului holbandu-se si facand poze.



Momentul contine si o doza serioasa de metafizic, ascuns sub poleiala si confetti. Ritualul semnalizeaza o eliberare a copiilor de sub jugul copilariei. Parintii isi plimba mandri odraslele si le dau bere, tigari si drumul in lume. E ultima tura a copiilor si prima a adultilor. O predare de stafeta.



Tatici care-si scot pentru ultima oara fetitele in lume la adapostul parului carunt si intelept. Cateva ore mai tarziu, aceleasi nostime fapturi se dezlantuie prin cluburile de noapte care nu duc lipsa de tutun, alcool, baieti si alte substante.



Unul dintre cele mai frumoase elemente il reprezinta tablourile pe care le poarta "copiii" - culmea, cu mandrie: fotografii imense de pe vremea cand aveau 1-2 anisori. Multi dintre ei sugari, in fundul gol, pe olitza. Distanta dintre cele doua momente ofera privitorilor o poetica simpla si frumoasa: "Ce-am fost si ce-am ajuns..."



Nu poti sa nu te gandesti ce se va intampla cu oamenii astia mai departe. Cati dintre baietii veseli vor ramane veseli toata viata si cati vor sfarsi striviti sub depresii, alcool si ratare. Cate dintre frumoasele blonde nu vor avea parte de barbati prea multi sau prea rai. Cati vor muri, cati se vor rata si cati se vor implini.



Pina atunci, dans si voie buna.




De-aici incolo, nu mai scriu, ca incep sa ma repet. Va las sa va uitati. Suedia e o tzara frumoasa si trista intr-un mod foarte poetic.












Multumiri pentru realizarea acestui photo-report:
Romanian Transport AB, Helsingborg
Obelix Marmor AB, Helsingborg
DDB Worldwide
Cum puteti ajunge la Halsingborg:
Luati Cimber Air pina la Copennhaga (CPH). Faceti 3 ore si costa intre 300 si 450 de Euro rountrip cu toate taxele. Pretul depinde de sezon.
Sau luati Lufthansa tot pina la CPH, ca e promotie si zburati cu stopover in Munich sau Dusseldorf. Va costa 280 de Euro cu toate taxele.
Mai e o promotie pe CPH si pe AirFrance, dar nu renteaza ca timp. Pretul e aproximativ acelasi cu Lufthansa.
Apoi, direct din aeroport, trenul spre Gothenburg/Gotteborg. Faceti o ora si jumatate.

3 pareri:

Anonim spunea...

Tot eu inoportunez :)
Daca imi permiti sa te corectez, ti-as spune ca, in aviatie, "stopover" inseamna stationare intr-un punct intermediar al calatoriei mai mult de 24h.
O stationare mai mica de 24h, care implica si schimb de aeronave, se numeste "tranzit".
ps : intr-adevar raport calitate/pret excelent pentru oferta de la LH.

Brad Florescu spunea...

Da, cred ca ai dreptate. Asta sub 24 de ore e layover. Nu?

Anonim spunea...

Nu,layover este sinonim pentru stopover.
Tranzit ar fi sinonim cu escala , insa nu si cu escala tehnica.
Escala tehnica implica o stationare la sol a aeronavei pentru alimentare, in functie de tipul aeronavei/distanta ce urmeaza a fi parcursa. In timpul unei escale tehnice pasagerii nu coboara din avion, insa,in anumite situatii, se permite urcarea altora.
Ma opresc, risc sa plictisesc :)