19 iunie 2007

Cel mai scurt drum catre Hong Kong trece prin Finlanda



Daca ar fi sa vreti sa zburati la Hong Kong si ati avea de ales intre a zbura prin Istanbul si a zbura prin Helsinki ce-ati alege? A...? Aud Istanbul, nu?

Ei bine, am o surpriza pentru voi.

Distanta (prin aer) intre Istanbul si Hong Kong este de 4990 mile (8030 kilometri). Un Airbus A343 o parcurge in 11 ore si jumatate.

Distanta intre Helsinki si Hong Kong este de...4860 de mile (7820 kilometri)!!! Un MD 11 o face in 9 ore si 45 de minute.

Iar distanta dintre Helsinki si Istanbul e de 1350 de mile (2170 kilometri).

Oricat ar putea parea de ciudat "fenomenul", explicatia e simpla si rezida in forma pamantului. Istanbulul fiind mai sudic decat Helsinki, avionul are de parcurs o distanta mai mare, urmarind curbura pamantului (care e mai bombat spre Ecuator).

Mai mult:

Un zbor Finnair Bucuresti - Helsinki - Hong Kong dureaza (cu tot cu layover in Helsinki) 13 ore si un sfer la dus si 15 ore si un sfert la intors.

Un zbor cu Turkish prin Istanbul dureaza 24 ore la dus si 15 la intors.

La asta am mai putea adauga si pretul: 727 euro la Finnair versus 869 la Turkish (o simulare pentru septembrie cu o saptamana petrecuta la destinatie).

A, uitasem sa va zic: din aprilie, Finnair are un zbor zilnic Bucuresti Otopeni - Helsinki cu Embraer 170 (un avion foarte bun).

Aplicati formula cu succes in cazul altor destinatii din Sud-Estul Asiei (si nu numai). Puteti face calculele aici.

1 pareri:

hasan spunea...

aha ... de aia era plin aeroportul din Helsinki cu asiatici ...