1 martie 2010

Despre religie şi infrastructură



Am avut Anul Nou chinezesc, cu cele 10 zile de manifestări prilejuite. Am avut Lună Nouă, cu sărbătoarea budhistă de rigoare. După aia, Chaloklaam Festival, care a durat o săptămână, până sâmbătă. Duminică a fost lună plină, deci altă sărbătoare budhistă. Azi e Full Moon Party. Mâine începe alt festival, la Sritanu. Tot o săptămână ţine. Alltogether, 28 de zile de sărbătoare numai în ultima lună.

Dar, vedeţi dumneavoastră, Buddha e un tip mai tolerant decât Doamne-Doamne al nostru. Nu-i trăzneşte pe păcătoşi, nu-i trimite in focurile Gheenei, nu-i bagă la smoală. Le trece cu vederea. Multe.

Altfel aveau ei curaj, în sfânta lună a lui februar, să asfalteze drumul către Thong Nai Pan?

Conform calendarului ortodox, de 1 martie, pomenim aşa: pe preacuvioasa muceniţă Evdochia Samariteanca, pe Sfânta Domina cea din Cir, pe Sfânta Muceniţă Antonina, pe Sfinţii Marcel şi Anton (care prin foc s-au săvârşit), pe sfinţii mucenici Silvestru, Sofronie, Nestorian şi Tribimiu (care de sabie s-au săvârşit), pe sfinţii mucenici Harisie, Nichifor şi Agapie, precum şi pe cuviosul părintele nostru Agapie, cel ce a sihăstrit în hotarele Mânăstirii Vatopedului din Sfântul Munte.

Eu, să fiu drumar, n-aş ieşi din casă azi.

4 pareri:

explorish spunea...

nu uita ca esti drumar, dar de alt fel ("ii sade bine cu drumu").
da' io zic ca pana-n curte poti sa iesi.

rad spunea...

Azi de 1 Martie, echipe de femei dotate cu greble curata gunoiul aruncat, in zilele in care n-a fost nici o sarbatoare, de cuviosii locatari de la balcoane. Minunea se petrece la mine in cartier, sector 2, Bucuresti.

Anonim spunea...

ce au calendarul ortodox- umflat ca un deviz de asfaltator-sfintii si mucenicii ,depasiti in forma si in fond ,cu viata de azi, bunele si relele ei?ii cunoastem suficient ca sa fie un model?merita cunoscuti, in caz ca sunt reali?sunt actele lor atat de universale incat sa ne inspire alegerile?ce sens are sa cumparam calendare ortodoxe si sa citim aceste povesti, in cel mai bun caz desuete, daca nu manipulatoare ,hagiografice si inventate 90%?

Anonim spunea...

Ar fi misto sa se uitilizeze nume din calendarul ortodox pt. botezarea copiilor. Prin tarile nordice -Norvegia cred- exista obligativitatea de a folosi nume traditionale. Cum ar suna: Evlampia sau Pelaghia Popescu ori Tribimiu Polihronie Ionescu? Unde mai pui ca am avea, iar si iar, motive de sarbatoare? Onomastici peste onomastici!