27 iunie 2007

Parsul s-a trezit!



Dupa 7 luni de hibernare, Parsul (Glis glis) a ridicat privirea spre lumina Muntilor Carpati.
Blogul de fatza lanseaza aici si acum o campanie de recuperare si revalorizare a acestui animal pe nedrept uitat de noi toti. Sa scoatem Parsul la lumina si in sufletele noastre.

Mai mult, propunem ca Parsul sa devina noul animal heraldic al Romaniei, inlocuind astfel zimbrul, deja disparut de pe meleagurile noastre.

Parsul isi merita locul pe stema tarii, intrucat el, ca nume, atitudine si obiceiuri, este animalul cel mai apropiat de statutul pe care l-au capatat romanii in ultima vreme. Am devenit niste animale marunte, de medie spre mica insemnatate, resemnate cumva cu rolul de pioni in regnul nostru, dar extraordinar de simpatice.

Echipa blogului - formata din mine si cativa prieteni - organizeaza o expeditie singulara, fara precedent, in Muntii Tarcaului, inca bogati in asezaminte parsesti.

Toti cei care au cunostinta, au vazut sau auzit vreodata un pars sunt invitati sa ne impartaseasca impresiile lor si, de ce nu, sa se alature magicului nostru demers.

Expeditia incepe vineri si se termina atunci cand o vrea parsul.

11 pareri:

hasan spunea...

super faina ideea ...

asteptam poze din expeditie :)

Anonim spunea...

Mai este si popândăul de luat în seama...

Brad Florescu spunea...

anonim, dupa parerea noastra, popandaul este deja prea luat in seama, daca nu chiar bagat in ea.

Anonim spunea...

Fundatia "Tatoasele Ninja" sprijina actiunea lui Gardutz!
O sa fim acolo!

Anonim spunea...

este foarte dragut acest animal as vrea si eu unul acasa apropo super ideea

Anonim spunea...

de ce nu scrieti si despre faptul ca provoaca stricaciuni ?
daca ati avea o casa din lemn si acst animal dragut (cum il numiti voi) ar incepe sa o roada, partunzand intre peretii casei, tot l-ati indragi ?
va spun eu ca nu. stiu persoane, foarte dragi mie, care nu mai pot scapa de pars. asa ca......, hai sa fim realisti.........

Anonim spunea...

pentru ca, sa fim seriosi, e mai important ca e pufos decat ca roade pereti. :) mai putina incrancenare, daca se poate, va rugam. in toate cele, cu atat mai mult in problema parsului. ;)

Anonim spunea...

Vedeam: "Anonim spunea...
este foarte dragut acest animal as vrea si eu unul acasa apropo super ideea"
-cum-?!E despre"neuitarea"parsului,si unul/a are de spus ca e dragut,deci ar vrea unul acasa?

Hm. Oricum:parsii,animale rarute,mai ales in tara(nu?) si totus,neprotejate? Frumos. Nu inteleg. Ok,recunosc,trebuie sa ma mai documentez si eu!
Intrasem pe blogul asta cautand informatii despe parsi,pentru ca,de 2 zile,am"pe mana" asa ceva. Eh,asta e,pana alaltaieri,nu auzisem niciodata de animalutul asta;Rusine sa-mi fie :-)
Si ca sa nu ma"ratacec",eu nu stiu daca ar trebui dus inapoi,in padure animalutul asta,sau daca,avand in vedere faptul ca e un pui destul de mic,ar fi mai bine sa devina"pet".Poate ma ajuta cineva mai priceput la astea:-)

P.S: asa,din doua aruncaturi cu privirea,n-m putut sa nu remarc ca blogul e unul fain,foarte fain,cateva poze-opera care-mi fixasera privirea,plus articolele. Frumos,felicitari.

Anonim spunea...

buna ziua,cautand niste informatii utile fiului meu,am gasit informatii despre pars...atat de cunoscut mie,in special...si am sa va povestesc ce mi s a intamplat anul trecut...am construit o casuta de lemn intr o zona muntoasa din transilvania,la propriu,alaturi de constructori si atunci cand ne am putut bucura de zilele frumoase ,ne am hotarat sa petrecem cateva zile acolo..dar surpriza a fost mare cand ne am asezat seara in pat si un miros,de care n as vrea sa mi mai adus aminte,venea de undeva... foarte aproape de mine...dupa o noapte chinuitoare,dimineata am hotarat sa schimb cearsafurile crezand ca ceva era in neregula cu ele..si cand sa l schimb si pe ultimul am constatat ca era un pars mort...nu va puteti inchipui ce strigat am scos...incat sotul meu care era undeva pe jos,pe langa casa,a venit imediat..l a luat si i am si facut o poza saracului pars.a fost prima data cand am descoperit acest animalut si de atunci stiu ca suntem inconjurati de parsi deoarece e zona de munte si avem si multi aluni .
cristina

Brad Florescu spunea...

Aha, deci aveti acces la parshul de alun. Si viceversa, parshul de alun are acces la dumneavoastra :-)
Imi puteti spune mai exact zona in care ati intalnit acest genial animalutz?

Unknown spunea...

La multi ani ! Cabanutza mea din Secuime (langa Sf.Gheorghe) se numeste VILA PARSILOR. Asa figureaza ea in numeroasele-mi ...scrieri (pentru fecior, nepoti si alti autisti tot atat de celebri ca mine, sic). Pentru ca nu trecem decat rar pe-acolo - a fost invadata de parsi. Cand stau 1-2 saptamani acolo, parsii se retrag in "casuta" tabloului electric (perete exterior lateral). Mama Pars a adunat acolo vata minerala din termoizolatia cabanei, si mi-a facut cadou niste pui. I-am filmat, dar nu-s as in IT, nu pot posta. In schimb, le-am scris poezii si i-am crescut mari. Circula pe autostrazile din termoizolatia acoperisului. Uneori se duc la padure (brazii stau pe casa), iar seara tropaie greoi inapoi la hogeac. Cockeritza Lady n-are nimic impotriva (nici n-are timp, fin'ca doarme tot timpul). Cam asa...