18 iunie 2007

"Minunatul" Nokia N95

M-am incapatanat si mi-am luat si eu un N95, fascinat de ideea de a avea telefon si navigator GPS in acelasi device.
De vineri, de cand l-am luat si pina azi, Nokia N95 a devenit, practic, un al doilea loc de munca pentru mine. Am avut foarte multa treaba ca sa-l fac sa functioneze si inca mai am.
Iata job description-ul daca vrei sa te-angajezi la un N95:

1. te duci pina la Mall si iti cumperi un card de memorie. n-ai sa gasesti mai mari de 512 Mb. cu noroc, gasesti si incarcator auto.

2. iti instalezi softurile telefonului de pe CD pe PC;

3. apoi te conectezi la internet si iti updatezi softurile; mai ales softul telefonului, care pare a fi plin de buguri.

4. daca, dupa ce-ai pornit pentru prima data telefonul, n-ai apucat sa-i completez setupul (ca poate n-aveai timp), ai facut o mare greseala. De pilda, daca vrei sa-ti copiezi numerele din SIM in telefon, fa-o din prima. Eu m-am tot chinuit sa-mi dau seama cum se face, dar n-am mai gasit decat optiunea de a le copia unul cate unul. Am 300 de numere :-) Altfel, telefonul nu iti afiseaza numerele din SIM, ci pe alea de pe el (daca n-ai bagat optiunea de la inceput)

5. pe urma o sa vrei sa te joci si tu cu GPS-ul, ca de-aia ti-ai luat telefon bengos de 1000 de dolari.

6. conectezi telefonul la PC si PC-ul la internet, te duci pe site-ul nokia, cauti pina innebunesti si downloadezi hartile care te intereseaza (de exemplu, Romania). Harta se instaleaza automat. Nu e nici completa, nici corecta, dar e mai mult decat nimic.

7. apoi intri in meniul "maps" si vezi ca nu te localizeaza; evident, pentru ca nu ai cumparat serviciul de navigatie; intri in 'special services" si-l cumperi (iti trebuie card de credit/debit). Costa vreo 8 euro pe luna.

8. dupa ce faci asta, vei observa ca incepe sa mearga serviciul GPS; daca stai la loc cu verdeata si cu cerul liber deasupra capului, intri in meniul maps si vei afla cu aproximatie unde esti.

9. bucuros, vei dori sa folosesti serviciul de navigatie.

10. te conectezi GPRS si iti downloadezi un set de voci (sa-ti zica "turn left, turn right, go to hell")

11. setezi punctul de pornire, apoi destinatia, apoi ceri telefonului sa-ti calculeze ruta.

12. apoi dai sa pornesti serviciul de navigatie. nu merge.

13. mai incerci o data, inca o data si inca o data. schimbi punctul de pornire si destinatia. mai incerci. tot nu merge. zice ca serviciul nu e disponibil pentru teritoriul selectat (Europa de Est). Cu toate astea, serviciul apare in lista de zone si ti-l vand fara nici o jena.

14. suni la Vodafone. te trimit la Nokia.

15. suni la Nokia. te trimit la service.

16. suni la service. nu raspunde nimeni.

17. suni din nou la Nokia. Iti spun ca 'trebuie sa mearga". Cand le replici ca "totusi, nu merge", te trimit al Vodafone.

18. suni la Vodafone. Iti spun ca telefonul e nou si nu apare in baza lor de date. "Sunati peste o saptamana, doua"

19. ceri cu cineva de la tehnic, care sa se priceapa. Iti spune "noi am testat telefonul si nu merge". "Si daca nu merge, de ce l-ati scos la vanzare?" "Pai multe dintre optiuni merg, dar nu toate".

20. cat te-au tinut in hold la Vodafone si la Nokia, observi ca ti s-a terminat bateria. Il incarcasesi toata noaptea.

Maine mai sun la Nokia de doua-trei ori, apoi ma duc peste ei si le fac scandal. Problema e ca, pe laga telefon, mi-au vandut un serviciu de navigatie care nu functioneaza. In alte tari, se da in judecata. La noi, ca suntem un popor conciliant, o trecem la "inca o tzeapa".

Chiar asa...ca sa ne distram...e vreun avocat printre voi?

2 pareri:

Anonim spunea...

Da, dar ai telefon ca si Basescu http://www.telefonie-mobila.ro/2007/07/06/base-e-hip/

Anonim spunea...

Salut.Mi-am luat si eu un Nokia N95 mai demult,am niste conturi pe Facebook,Twitter, Mobypicture,(am aplicat adresa de server,si degeaba)si nu stiu sa trimie mesaje si fotografii,am incercat dar nu a mers.
Poti sa ma ajuti si pe mine?Te platesc.
Numai bine.
Florin Anghel