1. Ca Traian Basescu isi construieste campania pe upercuturi la ficatzii democratiei, fara ca cineva sa para a se sesiza. N-am pretentia ca as fi primul si singurul care gineste derapajele grave din discursul electoral al presedintelui suspendat. Dar n-am auzit o voce sau un grup de voci care sa avertizeze asupra pericolului pe care aderarea la un mesaj de acest tip il reprezinta.
Basescu face din Parlament principalul dusman al poporului. Ceea ce suna misto, dar e absurd! Parlamentul este ales de popor si il reprezinta. Daca demonizezi Parlamentul, demonizezi poporul. Demonizezi democratia, alegerile, reprezentativitatea.
Daca Parlamentul demisioneaza, asa cum cere Basescu (la oha, evident, ca stie ca nu se poate), ne raman doua variante de sistem: ori inlocuim Parlamentul cu poporul si facem referendum de 15 ori pe zi, pentru fie care lege, ori il lasam pe Basescu sa fie si Presedinte si Parlament (deci si Guvern). Ambele variante sunt absurde, dar mi-e teama ca, daca vom fi pusi sa alegem intre doua absurditati, o vom alege pe cea mai putin evidenta (si anume dictatura).
2. Legat de primul punct, observ ca multi dintre sustinatorii lui Basescu sunt oameni tineri (20-25 de ani) care, in "mandatul Ceausescu", faceau betzigase si cerculete. Ii vad acum avantati, entuziasti, si, ca orice tanar, inflexibili. Dragii mei, ma faceti sa ma simt foarte batran la 32 de ani, dar permiteti-mi sa am o pozitie mult mai nuantata fata de evenimentele din zilele astea.
Voi n-ati intalnit totalitarismul si e normal sa nu-l recunoasteti cand il vedeti pe strada.
Vremurile "eroilor salvatori" au apus demult. Civilizatia inseamna comunitate, iar progresul inseamna echipa. Oricat de fasait v-ar suna, oricati Bill Gates, Richard Branson sau Donald Trump mi-ati da drept contraexemplu, va asigur ca oamenii aia n-au reusit nimic fara alti oameni alaturi de ei. De cele mai multe ori, oameni diferiti. Complementari.
Cei de varsta mea, care au prins comunismul si il sustin pe Basescu, o fac din aceleasi reflexe anti-Iliescu, anti-Nastase si anti-comunism. Am o veste pentru voi (vorba lui Valentin Stan): Iliescu nu mai candideaza, Nastase nici atat, iar comunismul a picat in '89. Hai sa gasim si alte cauze pentru care sa ragusim prin pietze.
3.
PSD-ul, care a initiat, a condus si a finalizat un exercitiu democratic fara precedent in Romania (si rarissim in Europa), e pe cale sa faca o prostie gigantica. Se vede aici lipsa de experienta si dorinta de legitimare politica ale lui Mircea Geoana, care se iluzioneaza ca poate urca spre cer pe scara suspendarii si pe cadavrul politic al lui Basescu.
Referendumul se va incheia cu
80% in favoarea presedintelui (se naste noul Iliescu?), iar PSD-ul o sa si-o fure cel mai tare din asta. Nu stiu ce intelegeri au fost "undeva, acolo, sus", dar PSD-ul s-a transformat in portavocea intereselor PNL. Care, inteligent, nu se arunca in lupta dupa regulile lui Basescu, ci sta la cutie si actioneaza exclusiv in zona politica. PSD a intrat in campanie electorala contra lui Basescu fara sa aiba un candidat.
Domnule Geoana, pe formularul de votare nu apare numele dumneavoastra. Nici al lui Vanghelie, nici al lui Vacaroiu. E un singur nume, de fapt o singura functie.
Lasati naibii micii, berea, urmaririle de la Castellon, sloganurile "istete", brandingul agresiv si racolarile de publicitari si faceti politica in Parlament, acolo unde sunteti mandatati sa o faceti.
La campanii electorale pe mesaj negativ, Basescu e imbatabil. E credibil. E emotionant. E demential.
Basescu inventeaza permanent dusmani pentru a se legitima. Inventeaza sloganuri, cantece. Inventeaza mantre si ritualuri. E bun si are o echipa foarte buna. Orice tampenie ar spune, il crezi.
De ce-o vrea PSD-ul sa isi asume integral rolul de "dusman", dracu sa ma ia daca pricep. Cine v-a sfatuit?
Suspendarea a fost democratica, legala, obiectiva. Campaniile electorale sunt alta mancare de peshte.
Poporul roman inca gandeste cu inima, iar PSD-ul n-are nimic pentru inima (ceva compensate, poate). PNL-ul macar nu emite pretentii si sta potolit.
4. Gigi Becali a intrat in "silenzio stampa" ca politician. A uitat de PNG, de "specialistii" lui, de sondaje...Brusc, e prea ocupat cu Steaua, cu sfarsitul campionatului, cu locul 2. Mai sa fie...a naibii manevra. N-a zis nimic (sau mai nimic) despre suspendare. Nu-l sustine pe Basescu, nu condamna nici Parlamentul. Asteapta sa vada cine iese bine din trozneala asta. Apoi se-arata pe capota si baga vitejii post-razboi.
Ori "Eu am vorbit cu Presedintele si i-am spus ca castiga", ori "Eu l-am sunat pe prietenul meu, Hrebenciuc si i-am zis ca pica Basescu". Sa-l urmariti pe Gigi dupa referendum. Imediat isi aduce aminte ca e politician. Foarte jmeker machidonul... O sa patzeasca exact ca Vadim in 2000(daca nu cumva stie asta si a facut deja targul)
5.
Reactia amicilor mei cu care se mai intampla sa discut subiectul: "Cum, ba, tu nu tii cu Basescu? Tii cu nenorocitii aia de PSD-isti? Esti tampit la cap?"
Vedeti voi, fratilor, aici se intampla exact fenomenul de la punctul 3. Daca nu tii cu Basescu, esti automat PSD-ist.
E incorect. Asa cum e incorect sa spui ca, daca nu tii cu Steaua, esti automat dinamovist. Ca, daca nu te uiti pe ProTV, te uiti pe Antena. Ca, daca nu esti roman, esti ungur.
Nu tin cu Basescu, nu tin cu PSD-ul. Tin cu oamenii care salveaza ursi, care piloteaza avioane, care calatoresc, care joaca sau privesc meciuri de fotbal, cu cei care scriu carti si bloguri, cu cei care le citesc. Tin cu linistea, cu viata si cu iubirea. Ca si voi.
Referendum placut.