7 mai 2007

Referendum: cateva observatii


1. Ca Traian Basescu isi construieste campania pe upercuturi la ficatzii democratiei, fara ca cineva sa para a se sesiza. N-am pretentia ca as fi primul si singurul care gineste derapajele grave din discursul electoral al presedintelui suspendat. Dar n-am auzit o voce sau un grup de voci care sa avertizeze asupra pericolului pe care aderarea la un mesaj de acest tip il reprezinta.

Basescu face din Parlament principalul dusman al poporului. Ceea ce suna misto, dar e absurd! Parlamentul este ales de popor si il reprezinta. Daca demonizezi Parlamentul, demonizezi poporul. Demonizezi democratia, alegerile, reprezentativitatea.

Daca Parlamentul demisioneaza, asa cum cere Basescu (la oha, evident, ca stie ca nu se poate), ne raman doua variante de sistem: ori inlocuim Parlamentul cu poporul si facem referendum de 15 ori pe zi, pentru fie care lege, ori il lasam pe Basescu sa fie si Presedinte si Parlament (deci si Guvern). Ambele variante sunt absurde, dar mi-e teama ca, daca vom fi pusi sa alegem intre doua absurditati, o vom alege pe cea mai putin evidenta (si anume dictatura).



2. Legat de primul punct, observ ca multi dintre sustinatorii lui Basescu sunt oameni tineri (20-25 de ani) care, in "mandatul Ceausescu", faceau betzigase si cerculete. Ii vad acum avantati, entuziasti, si, ca orice tanar, inflexibili. Dragii mei, ma faceti sa ma simt foarte batran la 32 de ani, dar permiteti-mi sa am o pozitie mult mai nuantata fata de evenimentele din zilele astea.

Voi n-ati intalnit totalitarismul si e normal sa nu-l recunoasteti cand il vedeti pe strada.

Vremurile "eroilor salvatori" au apus demult. Civilizatia inseamna comunitate, iar progresul inseamna echipa. Oricat de fasait v-ar suna, oricati Bill Gates, Richard Branson sau Donald Trump mi-ati da drept contraexemplu, va asigur ca oamenii aia n-au reusit nimic fara alti oameni alaturi de ei. De cele mai multe ori, oameni diferiti. Complementari.

Cei de varsta mea, care au prins comunismul si il sustin pe Basescu, o fac din aceleasi reflexe anti-Iliescu, anti-Nastase si anti-comunism. Am o veste pentru voi (vorba lui Valentin Stan): Iliescu nu mai candideaza, Nastase nici atat, iar comunismul a picat in '89. Hai sa gasim si alte cauze pentru care sa ragusim prin pietze.


3. PSD-ul, care a initiat, a condus si a finalizat un exercitiu democratic fara precedent in Romania (si rarissim in Europa), e pe cale sa faca o prostie gigantica. Se vede aici lipsa de experienta si dorinta de legitimare politica ale lui Mircea Geoana, care se iluzioneaza ca poate urca spre cer pe scara suspendarii si pe cadavrul politic al lui Basescu.

Referendumul se va incheia cu 80% in favoarea presedintelui (se naste noul Iliescu?), iar PSD-ul o sa si-o fure cel mai tare din asta. Nu stiu ce intelegeri au fost "undeva, acolo, sus", dar PSD-ul s-a transformat in portavocea intereselor PNL. Care, inteligent, nu se arunca in lupta dupa regulile lui Basescu, ci sta la cutie si actioneaza exclusiv in zona politica. PSD a intrat in campanie electorala contra lui Basescu fara sa aiba un candidat.

Domnule Geoana, pe formularul de votare nu apare numele dumneavoastra. Nici al lui Vanghelie, nici al lui Vacaroiu. E un singur nume, de fapt o singura functie.


Lasati naibii micii, berea, urmaririle de la Castellon, sloganurile "istete", brandingul agresiv si racolarile de publicitari si faceti politica in Parlament, acolo unde sunteti mandatati sa o faceti.

La campanii electorale pe mesaj negativ, Basescu e imbatabil. E credibil. E emotionant. E demential.

Basescu inventeaza permanent dusmani pentru a se legitima. Inventeaza sloganuri, cantece. Inventeaza mantre si ritualuri. E bun si are o echipa foarte buna. Orice tampenie ar spune, il crezi.

De ce-o vrea PSD-ul sa isi asume integral rolul de "dusman", dracu sa ma ia daca pricep. Cine v-a sfatuit?

Suspendarea a fost democratica, legala, obiectiva. Campaniile electorale sunt alta mancare de peshte.

Poporul roman inca gandeste cu inima, iar PSD-ul n-are nimic pentru inima (ceva compensate, poate). PNL-ul macar nu emite pretentii si sta potolit.


4. Gigi Becali a intrat in "silenzio stampa" ca politician. A uitat de PNG, de "specialistii" lui, de sondaje...Brusc, e prea ocupat cu Steaua, cu sfarsitul campionatului, cu locul 2. Mai sa fie...a naibii manevra. N-a zis nimic (sau mai nimic) despre suspendare. Nu-l sustine pe Basescu, nu condamna nici Parlamentul. Asteapta sa vada cine iese bine din trozneala asta. Apoi se-arata pe capota si baga vitejii post-razboi.

Ori "Eu am vorbit cu Presedintele si i-am spus ca castiga", ori "Eu l-am sunat pe prietenul meu, Hrebenciuc si i-am zis ca pica Basescu". Sa-l urmariti pe Gigi dupa referendum. Imediat isi aduce aminte ca e politician. Foarte jmeker machidonul... O sa patzeasca exact ca Vadim in 2000(daca nu cumva stie asta si a facut deja targul)




5. Reactia amicilor mei cu care se mai intampla sa discut subiectul: "Cum, ba, tu nu tii cu Basescu? Tii cu nenorocitii aia de PSD-isti? Esti tampit la cap?"
Vedeti voi, fratilor, aici se intampla exact fenomenul de la punctul 3. Daca nu tii cu Basescu, esti automat PSD-ist.


E incorect. Asa cum e incorect sa spui ca, daca nu tii cu Steaua, esti automat dinamovist. Ca, daca nu te uiti pe ProTV, te uiti pe Antena. Ca, daca nu esti roman, esti ungur.


Nu tin cu Basescu, nu tin cu PSD-ul. Tin cu oamenii care salveaza ursi, care piloteaza avioane, care calatoresc, care joaca sau privesc meciuri de fotbal, cu cei care scriu carti si bloguri, cu cei care le citesc. Tin cu linistea, cu viata si cu iubirea. Ca si voi.

Referendum placut.

7 pareri:

comanu spunea...

adevar, dak nu esti din tribu lu base tb sa fii cu psdeu. wtf? de unde pana unde? si ma mai scoate din mintzi o kestie. observ toata intelighentia, certificata sau aspiranta, cum l-a luat pe traian in brate si cum il trambiteaza.
si cum brusc, se legitimeaza lucruri (nedemocratice sau hai sa zicem neconstitutionale)doar pt k sunt atinse de spiritul marinarului. nu stiu de ce dar mie toate astea imi amintesc de picturile lu sabin balasa din almanahul cutezatorii si de corul madrigal, evident, nu din almanahul cutezatorii. brr

Anonim spunea...

eu nu stiu cat este istetime si cat este lasitate, cand vorbim de PNL si de "neputinta" lor de a iesi la rampa in aceasta perioada de campanie. Nu sunt nici PSDista, nici PNLista, si in nici un caz Basescista!! Am lucrat printre ei ani de zile, atat cu PSDisti cat si cu noul guvern. Politica e aceeasi in orice guvern ai trai-o! Dar acum, imi este dat sa vad, un lucru incredibil: un discurs si o atitudine extrem de daunatoare gramului de democratie care a mai ramas, abia gafaind in ultimele sale momente de viata! Imi este teama sa ma gandesc ce se va intampla. Stiu doar ca e pentru prima oara cand ma gandesc serios daca nu imi va fi mai bine sa plec din tara. Am lucrat si am ramas in relatii foarte bune cu unul din oamenii tineri care fac parte din acest guvern si pentru care am un respect deosebit! L-am privit cum si-a petrecut fiecare zi muncind pe branci, iubind ceea ce face, aducand rezultate nemaiintalnite in domeniul lui de activitate, aducand beneficii vizibile si cuantificabile atat sectorului de business cat si cetatenilor, in special in zonele defavorizate din tara, si tot asa! Nu si-a dorit niciodata publicitate, tot ce spune este ca e un lucru firesc, ca nu face altceva decat sa isi faca meseria! Ce face acest om acum? Plateste! Plateste pentru ca si-a pierdut sanatatea, parul :-) si nervii pe scarile guvernului incercand sa faca ceva bun si de durata! si plateste scump si nedrept! Este pus la zid intr-un mod marsav si santajist! Imi este scarba cand ma gandesc si sufar enorm pentru el, cum sufera toti cei care il cunosc! Si uite asa, intre timp, omul asta asista la discursuri extrem de daunatoare intergii societati, dar care au un succes neinteles de mare, iar el, este lovit si pus la zid pentru fapte si actiuni democratice, in timp ce toti cei din afara tarii il cheama si il apreciaza. Tentatii sunt si au fost mereu pentru noi toti de a pleca din tara. Si eu am avut si am oferte de lucru extraordinare in alte tari, dar niciodata nu am vrut. Oare de ce? am ajuns sa spun "pacat ca nu am plecat!" si ce pacat ca am ajuns sa spun asta...

Brad Florescu spunea...

poti sa ne spui si despre cine este vorba? poate-l ajutam pe om. macar cu o vorba buna si un post taios :-)

Anonim spunea...

PSD a initiat, condus si finalizat un exercitiu democratic fara precedent??? wtf, din ce put al gandirii vine zicerea asta? dincolo de chestiunea de fatada (pro basescu sau anti basescu), nu se poate ca o persoana educata si inteligenta de 32 de ani sa nu vada ca suspendarea de fata nu are absolut nici o legatura cu democratia. nu suntem in fata unui act democratic, ci a unei actiuni private a unor oameni care s-au folosit de o institutie democratica (parlamentul) ca sa-si rezolve niste probleme personale nu cu o institutie (presedintele romaniei), ci cu o persoana (traian basescu). sa ne amintim totusi, curtea constitutionala zice ca presedintele nu a incalcat constitutia, dar oamenii din parlament hotarasc prin vot contrariul. pe ce s-au bazat acesti oameni cand au rasturnat decizia curtii? pe mai buna lor pregatire in drept constitutional decat judecatorii respectivi? sau pe problema/-ele pe care fiecare dintre ei o au cu traian basescu? ai cumva idee daca dintre cei 322 de oameni din parlament care au votat in favoarea suspendarii sunt vreunii pe care i-ai votat si tu pe o lista in 2004? te-au intrebat in vreun fel pe tine, cel care i-ai trimis in parlament, cum anume sa voteze? (bineinteles ca este valabil si in sens invers ce spun eu aici - cei care au votat impotriva suspendarii te-au intrebat in vreun fel daca voteaza dupa cum i-ai mandatat tu?).
in romania prea multe chestii se iau personal (vadim si prm-ul au luat-o foarte personal cu condamnarea comunismului, voiculescu si pc-ul au luat-o foarte personal cu solutia imorala, psd-ul a luat-o foarte personal cu basescu de cand le-a suflat bucurestiul in 2000, tariceanu si pnl-ul au luat-o foarte personal cand basescu a criticat actul de guvernare si nu in ultimul rand, basescu a luat totul la modul foarte personal de cand e presedinte) si din nefericire toata constructia institutionala e facuta la misto (parintele constitutiei era beat pulbere cand a zamislit-o) - totul e fluid, neangajant, fara responsabilitati si limite clar definite.

Anonim spunea...

da. multumesc de oferta. un gand bun care sa line o zi de doliu nu strica. A murit Octavian Paler. Pentru mine a fost un invatator de seama al gandirii, cuvintelor si sufletului. Simteai cum simte atunci cand isi aseza gandurile intr-o ordine de cuvinte coplesitoare...

Brad Florescu spunea...

adrian, stii care e definitia tragediei: cand ambele parti au dreptate. si tu si eu avem dreptate. si PSD si Basescu gresesc. la ce ne foloseste, after all? ma bate din ce in ce mai tare gandul sa ma car dracului din tzara lor.

Anonim spunea...

yep, si pe mine ma bate gandul asta. dar nu pentru ca sunt scarbit sau dezamagit (nu sunt, politicienii nostri nu vin de pe marte, deci nu au cum sa fie mai buni decat noi) de ce se intampla in politichia romaneasca. as pleca pentru ca mi-as dori pentru copiii mei sa traiasca intr-o tara client-oriented. ca la urma urmei, asta suntem toti, clientii tarii asteia, marcam banu' (taxe si impozite) si pretindem niste servicii in schimbul lor. or pe mine nu ma deranjeaza neaparat ce anume primesc pentru banii mei dpdv calitativ (tara mica, remuneratie mica, dupa buget etc), ci faptul ca nu exista nici un fel de aplecare in tara asta pentru satisfactia clientului. la nici un nivel.
ce pacat ca o idee super misto (gross national happiness ca indicator care sa inlocuiasca GDP-ul in evaluarea tariloor) s-a nascut in mintea unui rege dintr-o monarhie absolutista: Buthan.