10 iulie 2009

Vama, laguna si furtuna



Aveam doua proiecte de lucrat si niciun chef sa mai raman in Bucuresti. Asa ca m-am urcat in masina si am plecat la mare. Voiam un loc linistit, cu wireless (ca sa pot lucra) si piscina (ca sa nu trebuiasca sa las lucrul pentru o baie). M-as fi dus la bulgari, conform traditiei, DAR la hotelurile lor misto, cu wireless si piscina, nu ai voie cu catzei.

Astfel am ajuns la Vama Veche, judetul Constanta si m-am cazat la Hotel Laguna. Wireless, piscina, camere curate, aspect fizic placut. In plus, fiind undeva mai in camp, speram sa pot dormi peste noapte, ca sa fiu fresh azi si sa pot da gata proiectele.

Wireless-ul mergea, dar numai in preajma piscinei, unde nu puteam baga laptopul in priza. M-am dus la piscina, am descarcat documentatia si m-am intors in camera sa o citesc. Seara a decurs placut, ca sa zic asa. Am mai baut o bere si m-am bagat in pat. Sa fi fost 12 noaptea.

Sigur, muzica deja canta in toata statiunea. De fapt, cantase din prima clipa, pe mai multe voci, pe zeci de voci care incercau sa se impuna una in fata celeilalte. Cred ca Vama Veche a fost un loc linistit pana cand a dat unu' muzica tare. Unu' singur. Dupa aia au dat-o toti, ca in tara asta nimeni nu-i mai prost. Toti suntem la fel, nicio diferenta.

Dar muzica suna altfel cand incerci sa adormi. Prinsa intre somn si trezie, se loveste de peretii celor doua lumi si rezoneaza, capata ecouri infundate, cosmaresti. Am inchis fereastra camerei si muzica celor 4 cluburi dinspre sud s-a mai estompat. In schimb au inceput sa intre acordurile celor 5 cluburi dinspre nord. Pe unde? Pe geamul de la baie. L-am inchis si pe acela, ermetizand complet camera, moment in care cainele a inceput sa respire greu si zgomotos. Nu avea aer.

Masura a avut cam acelasi efect ca programul "Prima Casa". Dupa 5 minute, terasele dinspre sud, afland probabil ca am inchis fereastra, s-au relaxat si s-au dat mult mai tare. Mi-era ca daca as fi deschis geamul, l-as fi gasit pe DJ sprijinind pervazul. Acum am inteles si eu de ce lumea bea si fumeaza iarba in Vama. Daca nu esti absolut praf, n-ai cum sa adormi. Cum as fi putut eu, cu cele doua biete beri consumate, sa daram zidul care ma despartea de somnul meu?

Muzica a continuat pana la 8 dimineata, apoi s-a oprit ca prin farmec in toata Vama Veche. M-am ridicat din pat. Era sa zic ca m-am trezit, dar nu aveam din ce. Am mers sa ma spal pe dinti. Apa abia picura.

M-am dus la barul hotelului.
- E deschis?
- E deschis, da' sa nu-mi ceri cafea, ca nu pot sa-ti fac.
- De ce?
- Nu merge espressorul. S-a luat curentul in toata Vama Veche.
- Cand?
- Acum juma de ora. Da' nu e de la noi, e din 2 Mai. Cand se ia curentul in 2 Mai, se ia si la noi.

De ce nu l-ai luat, Doamne, azi-noapte?

Am baut un frappe. Macar era o zi frumoasa, insorita, plina de promisiuni pentru sun-worshippers. Clientii hotelului se carau catre plaja cu soarele-n priviri. Iar eu nu aveam nici curent, nici wireless-ul aferent si nici apa sa fac un dush, sa mai uit de necazuri.

- Pompele sunt electrice. Cand nu e curent, nu e nici apa, imi explica barmanitza.

Friedman sau Chomsky ar fi numit asta "Dominoul Tehnologiei". Eu i-am spus mai simplu, Romania.

Cand ultimul client al hotelului s-a asezat pe plaja, a inceput sa bata vantul si cerul s-a acoperit de nori in 10 minute. S-a pornit un blietzkrieg ceresc dupa reteta "Bucuresti" care a durat 3 ore. Adapostindu-se de ploaie, fireste, baietii de la Electrica n-au putut repara curentul in tot acest timp. Am stat si m-am uitat la ploaie, numarand orele pana la deadline.

"Lumina" s-a pornit pe la 14.30. M-am aruncat pe laptop si am scris primul proiect, interpretand in tot acest timp imnurile ortodoxe pe care le auzisem la biserica duminica trecuta. M-am dus langa piscina, picurii de ploaie erau mai mici si am dat send.

Daca vreti cumva sa veniti in week-endul asta in Vama Veche, va relatez ca la aceasta ora cerul e profund innorat, ca e frig si ca mai porneste cate-o ploicica la fiecare sfert de ora dupa terminarea precedentei.











UPDATE: Ma duceam spre bar, sa-mi iau o prima bere pe ziua de azi. Intr-o camera, cineva se uita la Stirile ProTV. Am auzit doar ca "este vorba despre un traumatism cranio-cerebral..."

3 pareri:

Antoaneta spunea...

De când am vazut filmul "A Touch of Class", undeva prin anii '80 visez sa-mi planific si eu o vacanta în functie de "unde-i soare în Europa", numai asa, dupa buletinul meteo.

Cât despre plaja si liniste, întreab-o pe mama de ce i-a placut în Uruguay, dar e departe rau. Ramâne sa cauti un hotel aproape, acolo unde e soare, liniste, au piscina si primesc câini;) Spor la scris.

Oligarhul roman scapa turma spunea...

Te iubim esti minunat, noi raminem in Bucuresti, daca ne punem muzica la casti, e aproape ca la mare, cam 50% Daca au bagat si guvizi la carfur, m-am scos Dau cu mujdei de zici ca au invadat portoricanii

Anonim spunea...

e ca si cum am fost acolo. merci!:)