8 iulie 2009

Telenovela "Romania" a ajuns la ultimul episod



De doua luni tot vreau sa zic, dar am amanat romaneste. Pana cand am citit, acum un minut, ca Romania a reintrat in topuri. E vorba, conform Hotnews, despre topul tarilor cu cel mai mare risc de faliment. Din lume. Aha. Iaca stirea pe care o asteptam.

Lucrurile se prezinta astfel: am contractat 20 de miliarde de la FMI, 1,5 miliarde de la Comisia Europeana si cica s-ar mai cauta vreo 9 miliarde de imprumutat de la banci private de-afara. Rotunjim la 30 de miliarde de euro. Adica 1363 de euro pentru fiecare cetatean al Romaniei. Asta daca nu punem la socoteala dobanzile.

Doar ca din cele 22 de milioane lucreaza doar vreo 8, din care doar vreo 5 chiar produc ceva (restul fiind administratie, politie, pompieri, ca-n banc). Asta duce datoria la 6000 de euro de cap de om. 6 mii de euro blestemati pe care trebuie sa-i platesti sub o forma sau alta din banii tai.

Problema nu e aici. Problema e ca aceste 30 de miliarde vor finanta o aparenta normalitate pana la alegerile din noiembrie. Cine are interes sa ne taraim cat de cat pana atunci...nu comentez.

Dupa ce-o iesi presedinte cine-o iesi, ne vom trezi brusc ca nu mai avem bani nici de pensii, nici de pacura, nici de salarii pentru profesori, nici de motorina pentru salvari. E fix acelasi scenariu de la alegerile din toamna anului trecut. Criza s-a descoperit abia dupa alcatuirea guvernului, zadarnicind implinirea promisiunilor electorale ale ambelor partide aflate acum la putere. Pana atunci nu existase criza (care criza? la noi? esclus!). Existau doar cresteri de pensii si salarii, locuinte pentru tineri, scoli, spitale si sali de sport, reduceri de taxe si cresteri de alocatii.

Nemaiexistand bani, statul nu-si va putea onora obligatiile nici fata de cetateni, nici fata de partenerii comerciali. Bulgarele va baga in faliment inca 25% din firmele romanesti (un sfert dintre IMM-uri au declarat deja falimentul), care vor concedia oameni.

Asa ca, dragul meu care o sa mai fii atunci in Romania si o sa mai ai un loc de munca, daca o sa-l mai ai, uite ce te-asteapta: o fiscalitate sufocanta (ai de platit 6000 de euro partea ta), un parinte sau doi de sustinut material (nu si-au primit pensiile), un partener de viata de sustinut material (si-a pierdut slujba), niste spagi suplimentare de dat la invatatoarea copilului (nici ea nu si-a primit salariul) si leafa unui bodyguard care sa-ti pazeasca locuinta de pensionarii sau somerii innebuniti de foame de la tine din bloc.

Asta daca nu cumva ai achiesat la economia de consum si-ti trimiti deja 70 la suta din salariu catre bancile prin care te-ai procopsit cu vila in Paradisul Verde, autoturism Volvo, casutza de vacantza la Bran-Moeciu si alte nevoi personale.

Telenovela "Romania" a ajuns la final.
Sa faceti rating.

9 pareri:

Marele Oligarh spunea...

Deci sustin exodul. Am o idee si de destinatie. Si coletele prin posta cu chestii maro, pe adresa Pta Victoriei 1

Adrian Diaconescu spunea...

Daca pui problema asa... pana si eu incep sa ma ingrijorez. Si tocmai cand incepusem sa fiu un tip foarte relaxat, sa ma gandesc la travel, etc. Oare ar fi cazul sa ma gandesc la un travel definitiv? ;)

Antoaneta spunea...

Mai Bradut, tu scrii mai bine decât asta, de ce nu-ti gasesti si tu un sponsor ca el?

http://www.wherethehellismatt.com/about.shtml

Brad Florescu spunea...

Oligarh: exact.
Adrian: bine c-ai zis-o tu.
Antoaneta: eu stiu unde sunt, n-am nevoie de sponsori ca sa aflu. Bietul Matt...

Antoaneta spunea...

He, din cele de mai sus s-ar zice ca nu stiai precis unde esti, adica în locul din top 10. Pâna la urma sa fiu multumita cu pâinea asta canadiana adica?

Anonim spunea...

Privit din perspectiva istorica, romanul, se vede treaba, a supravietuit unor chestii si mai... tragi-comice, intr-un mod mioritico-metafizico-misterios. Este unul dintre elementele metaistorice ale farmecului sau personal. Bradut, O SA SE INTAMPLE CEVA, nu putem prevedea ce, care o sa relativizeze pina la telenovela balcanica chiar si acest scenariu apocaliptic al tau. Si ma gindesc aici la dansul lui Zorba, dupa ce se prabuseste spectaculos toata sandramaua aia de teleferic incropita pe malul marii. Si zice Zorba, rinjind, "da, boss, e un dezastru, dar ai vazut vreodata vreun dezastru mai spectaculos? Hai sa dansam!".

Brad Florescu spunea...

EXACT, Cristian, exact aia e starea.

Z spunea...

...dar stie cineva pana cand trebuie inapoiate imprumuturile? ca banuiesc totusi ca nimeni din mai marii lumii nu isi doreste o noua Somalie pe cap, astfel incat sa forteze returnarea brusca a fondurilor; pe langa asta o re-esalonare ar insemna mai mult profit (dobanda) pentru ei. interesul lor este sa ne ingroape in datorii din ce in ce mai mult, ca sa platim inapoi cat mai mult timp. nu asa functioneaza "afaceristic" vorbind? daca spun prostii te rog ajuta-ma :)
Si in plus de asta eu le-am zis tuturor: nu va bucurati la rate si imprumuturi, nici macar de la UE, FMI, emtivi sau mai stiu care altii. nimic nu e gratis si totul este aparent favorabil, doar aparent.

cat despre riscul de faliment,... sa fim seriosi, cand nu a fost? si cum sa nu fie intr-o tara in care PIB-ul creste uimitor numai inainte de alegeri sau scade vertiginos tot atunci, functie de realesi sau nealesi, intr-o tara in care impozitele sunt aproape jumatate din venit si care venit e mai mic decat necesarul de supravietuire.. (ma refer la companiile mici mijlocii nu cele conduse de tunari sau moguli recunoscuti.)

parerea mea e ca de anul viitor o sa aram cu plugurile trase de cai pe calea victoriei, triburile de zombies/lihniti/someri vor bantui noptile orasului, si in stadionul fost Lia Manoliu in viitor redenumit Michael Jackson (stiu din surse sigure ca s-a propus redenumire astfel) , se vor fi baricadat ultimii oameni capabili de reproducere. Apocalipsa la scara mica.

Anonim spunea...

super adevarat, dar vezi, ca lumea nu are timp sa gandeasca asa, plus ca in ultima vreme nici nu e prea misto sa gandesti, nu se mai poarta... Uite iti recoamnd sa vezi acest documentar daca ai sanasa :
NEO-LIBERALISM - DESTROYS DEMOCARCY
http://www.encirclement.info/synopsis.html

Neo-liberalism’s one-size-fits-all dogmas are well known: deregulation, reducing the role of the State, privatization, LIMITING INFLATION rather THAN UNEMPLOYMENT, etc. In other words, depoliticizing the economy and putting it into the hands of the financial class. And these dogmas are gradually settling into our consciousness because they’re being broadcast across a vast and pervasive network of propaganda.... See More
In fact, since the end of the Cold War, the rate of neo-liberal reforms has increased dramatically. Often imposed with force, either through the structural adjustment plans of the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank, under the pressure of financial markets and multinationals, or even by outright war, the neo-liberal doctrine has now reached every corner of the planet.