5 octombrie 2010

Hahaha



Optimiştii sunt acei angajaţi care, în preziua deadline-ului, o taie un pic mai devreme de la muncă. Ei cunosc şi recunosc zâmbind că treaba merge şi fără ei. Nişte colegi, mai pesimişti dar mai competenţi vor livra proiectul la timp. 

Optimiştii sărbătoresc reuşita în baruri, la petreceri mondene şi întâlniri intime pe teme globale. Optimiştii fac dragoste cu Lumea. Pesimiştii o duc la dermato-venerolog.

Asistenta medicală care-ţi schimbă perfuziile în fiecare noapte la ora 3 nu zâmbeşte niciodată. Zâmbeşte, în schimb, nevasta adulterină care te vizitează o dată pe săptămână, după una mică cu una mare.

Cu cât e criza mai profundă, cu atât se înmulţesc optimiştii, pentru că nicio instituţie serioasă nu-i mai ţine peste program. Vă plătim, dar nu-i mai încurcaţi pe cei care muncesc. Optimiştii trebuie să-şi ocupe timpul, trebuie să-şi manifeste optimismul. "Trebuie făcut ceva!" spun ei.

De aceea se organizează tot mai multe petreceri. Cu cât mai puţin soare pe cerul zilei, cu atât mai multe artificii pe cerul nopţii. La ore fixe. Un ceas deşteptător pentru pesimişti: "Noi suntem gata ;-) La voi cât mai durează?"

(Dacă mă duc la Poliţie şi recunosc că eu am omorât-o pe Mădălina Manole, or lăsa-o ăştia în pace?)

Până şi în clişeele publicitare, inginerii sunt serioşi, preocupaţi, iar băieţii de la vânzări sunt cravate cu zâmbet. Unii lucrează cu încăpăţânarea materiei, ceilalţi - cu slăbiciunea firii omeneşti. Compresia adiabatică cvasistatică în motorul Otto e un inamic notoriu al gândirii pozitive. Uită de ea. Trăieşte-ţi viaţa. Inginerii, marş înapoi la muncă.

N-am cunoscut niciun optimist competent pe domeniul optimismului său. Ăia care-mi spuneau că într-o bună zi o să gândesc pozitiv nu-mi înţelegeau argumentele şi nici nu voiau să le înţeleagă. Ăia care dau ca sigură ieşirea din criză joi seara detestă matematica. Salvatorii planetei confundă biosfera cu blogosfera.

Poate cel mai amuzant atribut al optimiştilor e lipsa de umor. Umorul presupune înţelegerea realităţii şi prezentarea ei în forme răsturnate, caricaturale. Curiozitate, simţ de observaţie, rafinament, un pic de cinism. Defecte de care optimismul s-a delimitat.

Optimismul e o treabă serioasă, de care numai pesimiştii râd.