10 noiembrie 2008

Pentru un prieten



Cursa Air Asia cu destinatia Sandakan.


Se uita la ursuletul la poarta 9.


Welcome, Bro!


O parte din familie. De la dreapta la stanga: sotia lui Joe, sora lui, fetitza lui, baietelul lui, unul dintre cumnatii lui, un vecin, apoi Joe insusi.


Bro si Bro.

E prima oara cand ma intorc a doua oara. Am facut-o pentru prietenul meu, Joe.

Am facut 10.000 de kilometri, am schimbat 4 avioane, am stat prin aeroporturi seci si hoteluri cu piscina doar ca sa-l strang din nou in bratze pe fraierul asta mic in varsta de 31 de ani.

Le-am dus copiilor ciocolate multe, conform cererii, iar de maine vad cum pot sa repar un om care a crezut ca sufletul e suficient ca sa-ti iasa lucrurile. Culmea ironiei, tocmai eu trebuie sa-l invat ca nu e chiar asa...

O sa fie greu. Joe are nevasta, doi copii si o suta de mii de rude in Borneo. Exista o diferenta culturala intre modul meu de a percepe prietenia si modul lui de a percepe prietenia. E mai rece ca mine si mai scarbit. Pentru ca nu a pierdut mare lucru. Orice s-ar intampla, are o nevasta, doi copii si o suta de mii de rude.

Cred foarte mult in conceptul pe care-l propune acest baiat. Nici nu-si doreste foarte mult. Vrea sa faca un "jungle survival training camp" in Borneo, undeva in susul raului Kinabatangan. Vrea sa construiasca un loc in care sa intelegi din jungla mai mult decat "uite, tati, maimutza". Cum ar fi sa intelegi plantele, animalele, vremea, sa inveti cum sa-ti faci un adapost si un leac din orice. Cum ar fi sa traiesti impreuna cu oamenii Dayak, care vietuiesc si azi ca acum 2000 de ani, in pace cu copacii si cu crocodilii si cu pasarile.

Pot garanta ca, dupa Amazon, Kinabantangan e al doilea rau din lume unde poti sa traiesti jungla.Doar ca aici, spre deosebire de Amazon, nu te impusca nimeni. Si e si mult mai ieftin.

Atata vrea Joe sa faca. Doar ca e mafie multa, e birocratie multa, iar el n-are 500 de milioane de lei vechi (echivalent) ca sa porneasca asta. A inceput-o si s-a oprit, pentru ca nu mai avea cu ce sa-si intretina familia.

Uneori, as vrea sa am bani multi si sa dau unor oameni ca Joe. De aceea n-o sa am niciodata bani multi.

Daca reusesc, promite-mi ca, atunci cand o sa poti si o sa vrei si n-o sa-ti mai fie frica sa zbori, o sa ii dai un mail lui Joe sa-ti faci rezervare la un coltz de jungla. Multumesc.