8 ianuarie 2011

Cum să ai succes pe internet: Cele 11 stiluri de blogging pentru 2011

Mi-a luat trei ani să întocmesc acest ghid care, prin comprehensivitate şi acurateţe metodică, sunt convins că îi va atrage atenţia chiar şi colegului Manafu.ro.


Bloggeri actuali şi viitori, români de limbă română, vă invit să parcurgeţi ghidul de mai jos, să vă alegeţi un stil, să îl votaţi pe coloana din dreapta şi să vă aducă mult succes în blogosferă şi mulţi bani. 

Fireşte, meritele îmi aparţin în foarte mică măsură. Aplauzele se cuvine să meargă către miile de bloggeri pe care i-am studiat de-a lungul timpului, cu carnetul şi pixul în aceeaşi mână. 

O parte dintre ei, cei mai reprezentativi pentru fiecare dintre cele 11 stiluri decelate, au acceptat să dea un condei de ajutor la faza terminală, demonstrativă, a studiului. I-am rugat să răspundă pe blogurile proprii la întrebarea "De ce a trecut puiul strada?". Am ales o temă simplă şi neutră tocmai pentru a le permite să-şi dea frâu liber talentului, imaginaţiei. Mi-au răspuns imediat şi, cu nobilă modestie, mi-au cerut să nu le public numele. Eroi fără de lauri ai ştiinţei, peste a caror munca a trebuit sa mai presar doar cateva neinsemnate diacritice.

Cum îi putem răsplăti? Citindu-i, dragii mei. Citindu-i şi hrănindu-ne din stilul, din crezul şi din mostra fiecăruia dintre ei.


Stilul 1:  "Dispecerat Cristaxi"
Crez: "Îi ştiu pe toţi din online"

Mostră: "Numai ce-am citit la mimi, lili, bibi şi pipi că puiul a trecut strada. Hm... Da, interesant, într-adevăr. E un subiect care merită dezbătut mai pe larg. Dau leapşa la momo, lolo, bobo şi cristi. Chiar, voi cum comentaţi chestia asta?"


Stilul 2: "Zero Pozitiva"
Crez: "Cineva trebuie să facă ceva!"

Mostră: "Dragilor, drăguţilor, scumpilor, nici nu ştiu cum să încep în a vă da vestea, sunt aşa de fericită că pot împărtăşi cu voi şi veşti bune nu doar proaste pe care le auzim, din păcate, tot mai des în fiecare zi, dar important e să mergem înainte, nu? ;-) Aşa, unde rămăsesem? A, da, vă spuneam că am să vă dau o ştire. De fapt nu o ştire, că ştirile sunt numai cu necazuri şi numai ce citeam zilele astea că francezii sunt cei mai trişti oameni din lume (unde-am pus link-ul ala? :-) ) deci nu noi, ci francezii, haha! Cine-ar fi crezut?!?!?! Da, aşa cum vă ziceam şi mai devreme, puiul, puiul ăla mic şi galben despre care cânta şi Phoenix (sau era altă pasăre?), a trecut, drăguţul de el, strada!!!! Aştept comentariile voastre. Haideţi să-l încurajăm!!!! Pa, pupici, promit să vă ţin la curent cu puiul!"

Stilul 3: "O mare inimă"
Crez: "În primul rând, trebuie să fii OM"

Mostră: "Sunt aici. Pe trotuarul acesta ud şi murdar. Ghearele mele firave se scufundă în noroi. Mi-e frig, mi-e foame şi mi-e dor de oul din care am ieşit. Mă vezi? Îmi auzi piuitul? Îmi simţi puful moale cândva cum se zgribuleşte sub crivăţ? Trebuie să trec această stradă, trebuie, mă auzi? Mă înţelegi. Da, ştiu, SIMT că mă înţelegi. Doar TU poţi înţelege, cea de-acolo, cea care mă priveşte prin geamul ud, din camera ei cu parfum de cafea şi trandafiri. Nu plânge, nu plânge, am să trec, am să trec stradaaaaaaa. În clipa aceea, o maşină, un monstru de metal, îi curmă viaţa pentru ultima oară. Acum, sufletul lui trece pe partea cealaltă a Styxului în luntrea lui Haron..."

Stilul 4: "Bojdeuca Digitală" sau "Inspiring Peter"
Crez: "La români trebuie să le explici totul pe limba lor"

Mostră: "Nu ştiu alţii cum sunt, fraţilor, dar io am înnebunit de plăcere testând noua tabletă grafică a nebunaticilor de la Samsung. O luai eu aşa, o învârtii şi ce să vezi: nu se porneşte decât printr-un finger slide pe touch screen, afurisita. Şi cum o pornii, ţuşti!, din ea sări un sistem de operare Android cu totul şi cu totul de aur. Mare pezevenghi!"


Stilul 5: "El călătoreşte mult"
Crez: "Nu contează cum scrii, ci de unde"

Mostră: "Salutări din îndepărtatul Kiribati...N-am avut timp să vă istorisesc noile mele aventuri prin lume...netul se găseşte greu prin această parte de lume...Totuşi, citindu-mi, cu greu, mesajele care le-am primit de la voi, si sunt foarte multe, am primit şi mai multe mesaje de la mulţi pui care mă întrebau cum reuşesc eu să trec strada atât de uşor...Ei bine...dragii mei pui...vă răspund de-aici, din îndepărtatul Kiribatii...de-a lungul vieţii mele de călător, pot spune, că am trecut peste foarte multe străzi...poate mii...poate zeci de mii...Sigur, la început mi se părea complicat...dar până la urmă totul a devenit foarte simplu...Totul e să crezi în tine. Dar despre asta în următorul episod din această parte de lume. Până atunci, vă aştept comentariile pe tema: voi cum faceţi să treceţi strada?"

Stilul 6: "Ea călătoreşte mult"
Crez: "Toată lumea e în mine"

Mostră: "Mă plimb, mă pierd, mă regăsesc şi mă pierd din nou printre alei şi pietre şi arbori ce poartă în coroane atâtea poveşti, atâtea miresme şi semne tainice pe care doar călătorul ştie să le descifreze adevăratele înţelesuri. Chiar, poate v-am spus, poate nu, dar străzile au pentru mine un farmec aparte, traseul lor, când unduios ca un râu, când drept şi riguros ca o...dar nu despre asta vreau să vorbesc aici şi acum. Nu aici şi nu acum! Sunt departe, atât de departe încât, pentru a mă regăsi, mă oglindesc în tot ce văd în jur: în glasurile cristaline ale copiilor, în soarele care se joacă gingaş cu norii, în zâmbete şi în culori. Iar puiul acela galben care trece strada nu-i decât imaginea mea la scară. Eu, trecând strada cerului şi strada mării, peste continente..."

Stilul 7: "Hi Speed Camera" (100 clişee pe secundă)
Crez: "Cuvintele sunt prea sărace"

Mostră: "Eu personal cred că ne complăcem prea mult în acest marasm social, în acest trend descendent al fiinţei noastre umane. În condiţiile în care s-a ajuns în zilele noaste că practic până şi un banal pui de găină, poate să-şi ia inima în dinţi şi să facă un pas înainte, un pas decisiv, spre împlinirea personală, mă întreb, şi pe bună dreptate, de ce noi toţi la un loc, fiinţe umane evoluate, nu reuşim să ne învingem această teamă ancestrală, să rupem zăgazurile şi să fim un tot unitar, un întreg. Nu, nu e prea târziu, niciodată nu e prea târziu. Şi da, cred cu tărie că încă nu este totul pierdut. Apropo de asta, dacă nu cumva memoria îmi joacă feste, ţin minte clar un citat celebru care spunea aşa: Ce a fost mai întâi, puiul sau găina? Eu sunt absolut convinsă că puiul, vă spun, şi din punct de vedere logic sunt absolut sigură că am perfectă dreptate."

Stilul 8: "Militanta Q7"
Crez: "PE CARE mi-ai cumpărat-o, nu CARE mi-ai cumpărat-o, baby"

Mostră: "NE-AM SATURAT! PÂNĂ CÂND O SĂ MAI TREACĂ PUII NOŞTRI STRADA, RUPÂNDU-SE DE LA TRUPUL MAMELOR LOR? PÂNĂ CÂND TINERII ACESTEI ŢĂRI VOR LUA CALEA PRIBEGIEI, SECÂND ACEST PĂMÂNT DE TINEREŢE ŞI ENERGIE? PÂNĂ CÂND CEI CE NE CONDUC NE VOR TRATA CU DISPREŢ ŞI NESIMŢIRE DUSĂ PÂNĂ LA NEPĂSARE? VOI NU VEDEŢI CĂ NE ÎNDREPTĂM ÎNTR-O DIRECŢIE COMPLET GREŞITĂ? VOI NU VA DAŢI SEAMA CĂ CEEA CE FACEŢI VOI E O CRIMĂ ÎMPOTRIVA ROMÂNILOR ŞI A ROMÂNIEI, PÂNĂ LA URMĂ? AJUNGE! NE-AM SĂTURAT! VĂ INVITĂM ALĂTURI DE NOI, ÎN MIŞCAREA CELOR SĂTUI DE ROMÂNIA LOR! VENIŢI ALĂTURI DE NOI! ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI MULŢI!"

Stilul 9: "Mi-am făcut blog"
Credo: "Acum mă citeşte o lume întreagă!"

Mostră: "Bună, dragilor, bună, dragelor, ce mai faceţi, long time no see, cum se zice pe aici pe net. După cum vedeţi, mi-am făcut ÎN SFÂRŞIT blog. Era şi momentul o să spuneţi. Mărturisesc că sunt puţin descumpănită în faţa colii digitale albe de hârtie. Dar pentru că, asta ştiu şi eu, nu vreţi să-mi citiţi elucubraţiile, am să încep prin a vă dezvalui ce am aflat de curând: puiul a trecut strada! Acum să te ţii! Puteţi prelua ştirea dacă vreţi, haha, o să ajung mai celebră decât Raluca sau cum o cheamă pe fata aceea care semnează Andressa! Staţi pe-aproape, nu plecaţi nicăieri, mă simt inspirată azi. Muah (sau cum se zice pe net)!"

Stilul 10: "VJ-ul mut"
Credo: "Un embed face cât o mie de cuvinte"

Mostră:Stilul 11: "Arhimede" (un punct fix şi răstorn lumea)
Credo: "Gândesc mai mult ca mulţi"

Mostră: "Asta cu puiul care a trecut strada mi se pare cam trasă de păr. Zic, nu dau cu parul: nu cunva strada a trecut pe sub pui şi nu invers? Sau greşesc? ;-)"

De ce a trecut puiul strada?

12 pareri:

Ioana spunea...

Genial, m-am perpelit de ras :-D Eu probabil ma incadrez la "Ea calatoreste mult" cu mentiunea ca macar nu scriu mult si prost ca altele :-P

Salutari din LumeaMare...

Unknown spunea...

Auzai? Dar tu din care stil faci parte? :))

Rusty spunea...

"daca esti blog cu mine sunt blog cu tine"

Diana spunea...

jegule!sa-i sugi pula lui zoso

Ruxa spunea...

Tocmai ma bucuram ca ai deschis comentariile, pina cind l-am citit pe ultimul - probabil ca ti-era dor de contactul cu oligofrenul de online, comentator patimas, partizan al cauzelor nobile, darnic in urari si zgircit in jertfe personale :))
Mie bloggerii astia-mi plac, care au blogul lor, idolul lor, toate alea ale lor la locurile lor. Adica drept in frunte.

monica spunea...

mai e si stilul ala cu "..." si fraze "adanci" in limbi straine - scrise uneori cu greseli sau copy paste ... I now what I mean, I've "bean" there ...
Ca un cercetator dedicat ce esti, sigur strangi materiale pentru editia a doua revizuita si adaugita a Manualului.

Z spunea...

eu sigur sunt vj-ul. nu chiar mut :))
mai pun si poze uneori.
si panseuri incarcate de clisee..
hmm, n-ai trecut acolo si un hibrid ca sa fiu si eu impacata

Brad Florescu spunea...

Comentariile dumneavoastra ma bucura si ma onoreaza. Cu siguranta, pe baza lor, vom intocmi si lista de recomandari pentru 2012. Scuzate-mi fie scaparile.

Harry spunea...

Ar fi trebuit sa votez 9 dintre cele 11 stiluri expuse de tine. Nu stiu daca ai fost ceva gen Bobby Voicu, sa stai si sa studiezi blogurile cu foaia si pixul in mana sau "studiul" tau s-a bazat pe intrebarea pusa de tine. De-a lungul timpului fiecare persoana isi schimba modul de gandire, exprimare, filozofia de viata, poate ii mai creste si coeficientul de inteligenta emotionala, poate intre timp isi schimba antuajul, trecerea de la o etapa la alta a gradului de "scolire" mai e alt factor ce determina modul de scriere pe blog. Iar cei care scriu pe blog de 2,3,4 ani, cred ca au experimentat majoritatea stilurilor de scriere.
Totusi trebuie sa recunosc ca e o abordare interesanta pe care n-am mai citit-o pana acum.
Succes mult in continuare si la recitire :)

Anonim spunea...

Ca sa nu mai vorbim despre rectiile comentatorilor...

Brad Florescu spunea...

well done, Madelin.

Melly spunea...

:)Cred ca si eu tot muta sunt!
Foarte amuzanta clasificare!