14 iulie 2009

Basescu s-a imbatat cu spiritul legii


Sursa foto: Cotidianul.

"Ele sunt mai imorale decat multe dintre lucrurile ilegale care s-au petrecut in Romania in ultimii 20 de ani" a spus T. Basescu in discursul de remaniere, vorbind despre intelegerile dintre media si politic.

Mai, nene, mai. Deci T. Basescu, Presedintele Romaniei, garantul Statului de Drept si al Constitutiei, spune ca o chestie poate fi mai imorala decat niste chestii care au fost doar ilegale.

Adica daca Boc ii da o spaga lui Florescu sa scrie de bine la el pe blog, e mai imoral decat daca acelasi Boc i-ar fura masina lui Florescu. Sau daca i-ar da una in cap pe strada.

Domnule Traian, subsemnatul cunoaste foarte bine distinctia dintre imoral si ilegal si chiar a scris despre ea pe acest blog. Imorale sunt multe in tzara asta. Imorala e si numirea in functie de ministru a prietenei fiicei dumneavoastra. Dar e perfect legala. Imorala e si candidatura fiicei dumneavoastra la un fotoliu de europarlamentar. Dar e perfect legala, ca de-aia ati pus-o sa candideze "independent". De ce ati acceptat?

Imoral e tot sistemul politic din Romania, in capul caruia stati de 4 ani si jumatate. Si ati vorbit despre asta facand spume la gura. De ce nu v-ati dat jos daca era atat de insuportabil de imoral? De ce nu ati bagat toti politicienii la zdup pentru imoralitate? De ce n-ati reusit sa creati un alt sistem, care sa gaseasca ilegalitatea acolo unde "toti stim" ca era multa imoralitate?

Cu fraza de azi, T. Basescu s-a pozitionat deasupra legilor statului roman. Pentru ca, spune el, ce e ilegal mai e cum e, dar ce decide el ca e imoral (sau "mai imoral"), apoi ala chiar e un lucru nasol. T. Basescu e Codul Moral Intrupat (CMI) care poate tine Codul Penal la usa pana termina el treaba.

Ma gandesc tot mai serios.

5 pareri:

Antoaneta spunea...

Sa candidezi sau sa pleci?

Ciobanu Alin Marcel spunea...

mi se pare ca discursul sau e interpretabil. parerea mea este ca el vroia sa sublinieze faptul ca o fapta ilegala are loc, lasa urme si atat, in timp ce acea "intelegere imorala" reprezinta unul din elementele foarte importante ale cadrului care permite asemenea elemente ilegale.

Anonim spunea...

eu zic sa te bagi. hai ca mai e timp.
Doar sa faci o demonstratie. Vei avea multa expunere doar pentru ca esti altfel. Vei avea mult electorat tanar.
Eu zic ca se poate

Anonim spunea...

Bradut, nu-i iau absolut deloc apararea lui Basescu, dar tu ai scris un post in principiu corect, pornind insa de la o interpretare usor deformata.
Toate lucrurile ilegale sunt imorale, pentru ca e imoral sa incalci legea. Acuma, exista si exceptii, nu? Cit e de "imoral" sa fumezi "iarba", desi legea o interzice? Adica, daca "fumezi iarba" in Romania e ilegal si imoral, dar daca o faci la Amsterdam, e legal, deci e si moral? Dar sa revenim.
In timp ce toate lucrurile ilegale sunt imorale (fie macar numai ca incalcare a legii), nu toate lucrurile imorale sunt ilegale. Suntem de acord cu asta. Dar. Daca un amarit fura o piine de foame, e ilegal si imoral, dar e mai putin imoral decit ceea ce fac politicienii, legal sau nu. Stim cu totii de relatiile oculte dintre mass-media, politicieni si lumea afacerilor. Ele sunt imorale si/sau ilegale. In primul rind, din punct de vedere moral, 90% dintre politicienii din Romania sunt imorali pentru ca sunt niste impostori. Daca cineva se da drept doctor si te nenoroceste, legea il pedepseste. Dar cind mafiotii, fostii securisti, agramatii, incultii, grobienii si mitocanii, plus "baietii destepti" se dau drept politicieni si distrug o tara intreaga, ce lege avem ca sa pedepseasca aceasta impostura imorala?
Da - si eu ma gindesc tot mai serios la INSULA aia.

Gabriela Sabau spunea...

Sursa foto este ziarul Cotidianul...