9 noiembrie 2008

I say, I don't hit with a pole


Buna ziua.


Pace voua.

O diferenta pe care am observat-o, la nivel de limbaj, intre culturile crestine si cele musulmane, e legata de urari si saluturi.

Noi, crestinii, vesticii, invartim totul in jurul ideii de "bun". "Good morning, bonne apetit, gutten tag, buenas tardes, buonna notte". "Bun" poate fi tradus prin "amabil, gustos, placut".

Ei, musulmanii, invart limbajul dupa conceptul de "pace". Isi spun "Salaam" in loc de "buna ziua". "Selamat pagi, selamat malaam" in loc de buna dimineata sau buna seara. Iar Salaam - dupa cum toata lumea stie - inseamna "pace".

De exemplu, cand ii urezi cuiva - in indoneziana sau maleziana - "selamat tidur" (noapte buna), de fapt ii spui: "Sa ai o noapte linistita, fara amenintari, fara dusmani". Daca-i urezi "bonne nuit", il proiectezi intr-o noapte de placeri, mirosind a body lotions, ciocolata si alcool fin. Sau, in cel mai rau caz, il trimiti intre perne moi si asternuturi de satin, pentru un somn de-a dreptul orgasmic. N-am dreptate?

Departe de mine gandul de a confunda etnia, limba si religia dominanta. Doar ca nu le putem separa asa, tragand linii drepte intr-o zona dealtfel gordiana.

Nu stiu nici daca musulmanii isi doresc pacea mai mult ca noi, crestinii. Daca ar fi sa ne luam dupa ce se spune si se vede in media, noi suntem porumbeii pacii, ei sunt demonii razboiului, n-au in cap decat trotil.

E nedrept ca, in momentul in care auzim Allah sau Islam, prima imagine care ne vine in minte este o poza a lui Bin Laden facuta cu telefonul. Si asta e numai vina Islamului, care interzice ca Allah sau Profetul sa fie portretizati. Dar cum sa faci televiziune fara imagini? Dati-le ceva baietilor de la CNN! Aha...uite, barbosul asta e numai bun. El o sa fie imaginea Islamului de azi inainte. Pentru Iisus il avem pe Robert Powell si fotografia aia aproape reala a giulgiului din Torino.

Dincolo de prostiile astea, sunt convins ca o semintie care-si ureaza pace de dimineata pana seara stie ea ce stie. O avea ea un motiv sau o gena in plus. Iar daca nu le are, limba va reusi sa le formeze. Limba are aceasta relatie cu realitatea: fie o fundamenteaza, fie o construieste.

Evident, tot ceea ce am scris mai sus e atacabil. Astept sa ma bata Dumnezeu si sa ma scoata Allah din pumnii Lui.

Salaam la toata lumea.

2 pareri:

Cântăreața Cheală spunea...

Exista o teorie in lingvistica, numita ipoteza Whorf-Sapir, care sustine ca limbajul influenteaza gandirea http://en.wikipedia.org/wiki/Sapir-Whorf_hypothesis

Brad Florescu spunea...

aha...deci am plagiat fara sa stiu. de-aia e buna bloggereala. multumesc, am citit.