20 iulie 2007

Cateva ganduri despre brandul de tzara (pe care nu le-am spus la televizor, din prea multe emotii si prea putin timp)

- Brandul de tzara, asa cum il vad EI, e un moft in momentul asta. O fitza.

- TVR-ul a ramas in fascinatie fatza de subiect de cand a intrat Brandientul in ei, iar Catalin Stefanescu i-a luat un inteviu lui Olins. Mai ramane sa si inteleaga in ce consta.

- De fapt, se vorbeste despre o campanie de promovare a turismului romanesc; asta e cu totul alt subiect decat brandul de tzara. Sa se-adune, sa se-nteleaga, sa nu mai dea hoteluri si terase in locatie de gestiune pe un an si dupa aia sa se gandeasca la aiureli.

- (chestie pe care am zis-o, dar am zis-o prost la TV): un brand trebuie sa faca sens si sa functioneze in primul rand in interiorul organizatiei, respectiv tzarii. Daca noi, "angajatii", abia asteptam sa ne caram din Romania pentru ca nu vedem nici un motiv pentru a ramane, ce-o sa le vindem turistilor suedezi?

- pe cine dracu targeteaza astia care cica se ocupa de strategii guvernamentale si turistice? Hai sa ne punem un pic intrebarea asta. Facem din Romania o destinatie de ce? De sex pentru arabi si italieni? De educare si formare pentru copii americani? De experiente kitschoase pentru japonezi? De gurmanderie? De pescuit crapi? De baut pina crapi? De aventura? De fitza? Pentru cine?

- Guvernul ca Guvernul, ca pentru el brandul de tzara e ultima grija. Da' jmekerii astia din turism, marile agentii care inca mai cred ca suntem niste vite de dus cu autocarul la Paralia...astia nu stiu de capul lor. Sa fii reseller e mult mai simplu decat sa fii tour operator. Nu-si asuma nimeni riscuri de-astea. Sau prea putini. Ati vazut cum e la mare? Ati vazut cum e la munte? Bun. Atunci intelegeti ce soi de oameni gandesc turismul romanesc. Si nu va mirati ca avem brandul pe care-l avem.

- Infrastructura turistica din Romania e data pe mana tiganilor si a securistilor. Nici unii, nici altii, nu au nici cunostinte si nici interes sa faca turism. Primii sunt tzepari din fire, ceilalti sunt speculanti prin pregatire.

- Macar bulgarii au Mafie. Si Mafia construieste sisteme profitabile pe termen lung. Noi nici de-o Mafie n-am fost in stare.

- Thailanda o arde cool cu "the land of smiles". De ce se duce turistu in Thailanda? Pentru cazare ieftina, droguri la greu si sex cu minore (sau minori, cum le-o fi norocul). Si Thailanda chiar are o problema cu asta. Sunt disperati. Dar le va lua 20 de ani sa schimbe profilul turistului. Macar ei stiu de unde li se trage si, intre timp, fac niste bani din asta.

- Noi n-avem nici o problema, tata. Avem o tzara plina de minuni, un Rai pe Pamant. Sunt astia idioti ca nu vin.

- Eu sincer m-as arunca sa schimb numele tzarii. Oricum e cel mai prost nume de tzara pe care l-am fi putut gasi. N-as face-o pentru extern only. As face-o pentru intern. Pentru cei care s-au saturat de Romania, la propriu si la figurat. Hai sa-i zicem altfel. Hai sa-i schimbam mizeria aia de steag pasoptist, dovada perena a faptului ca vrem sa spunem prea multe lucruri in acelasi moment: rosu, galben si albastru (asta cred ca merita dezvoltata in alt post). Macar la nivel formal, as vrea sa ma trezesc maine dimineata intr-o alta tzara. Cu acelasi presedinte, acelasi parlament, aceiasi tigani, aceleasi gropi, aceeasi promiscuitate, acelasi sevraj. Da' macar sa-i zica altfel. Poa' sa fie si la misto. Macar stiu ca tzara mea nu se mai da altceva decat e. Buzestii, Balcestii, Bratienii, s-au dusara. Au ramas Basestii si Becalii.

- Se baga cineva? Las' ca dau e leapsa printre bloggeri, sa vedeti voi nume kashto ce gasim pentru spatiul CDP (Carpato-Danubiano-Pontic, mai)

- Fabulouspirit nu e rau. E sincer. Suntem fabulosi. Tzara a trecut pe planul doi. Noi suntem pe planul unu. Fabulosi. Fabulos de nervosi, de isterici, de betzivi, de curve, de corupti, de lipsiti de coloana vertebrala, de sentimentali, de frumosi (mai ales fetele), de tzatzosi, de poponare, de pularai, de bogati, de saraci, de prosti, de destepti, de romani si de straini.

- As defini stilul romanesc actual drept gotic levantin. Se petrece o Renastere in toata regula sub ochii nostri. Pastram proportiile si intelegem ca, oricum, lumea se duce dracului. Cum Grecia a fost leagan al civilizatiei, o Bulgarie mai sus avem Romania: cimitir al civilizatiei. N-a inceput lumea cu noi, dar cu noi se va termina. Suntem o imagine impecabila a Apocalipsei. Pun pe blog un pic mai sus niste sustinere la afirmatia asta.

- Oare am putea sa atragem turisti promitand ce de-aici incepe Sfarsitul Lumii? Cu siguranta, ar veni cateva milioane. Turismul de calamitate e o nisa care a crescut la greu in ultimii ani (de-aia care se duc sa vada vulcani in eruptie, tornade, inundatii, etc).

- In seara asta, dupa emisiune, am ajuns la Spitalul Municipal. Prietena mea se simtea rau. "Vedetele serii" erau un sinucigas, 2 homelesi mori de beti si un motociclist care se rasturnase. Aveau prioritate. In timp ce doctorii ii cautau in cur, 30 de femei, batrani si bebelusi asteptau la usa, abia respirand de rau ce le era. Cei care vor sa traiasca, sa mai astepte. In Romania, mortii sunt principala noastra preocupare. Ce oameni finutzi...

2 pareri:

Anonim spunea...

N-am rezistat si m-am prins in hora. Gasesti aici o replica amicala.


http://danieloctavian.weblog.ro/2007-07-20/171563/Brandul-de-tara.html

Anonim spunea...

Eu zic sa reusim intai sa ne branduim ca oameni si ma gandesc aici sa avem o coloana vertebrala. Spiritul drept conduce spre actiuni castigatoare.
In rest,avem o viata surprinzatoare si fabuloasa in Romania dar nu in sensul pe care ni-l dorim :(