Dintre toate ghildele active în ultimii ani în România, nu știu vreuna care să se dea cu fundul de pământ mai unanim și mai vocal decât publicitarii. Și nu știu nici vreuna mai vinovată pentru situația pe care ea însăși o deplânge: lipsa de educație.
Colegi publicitari, aveți la dispoziție 15 minute din fiecare oră a fiecărui post TV sau radio care difuzează reclame. Aveți la dispoziție sute de milioane de dolari în fiecare an, buget de creație, producție și difuzare, pentru a schimba mentalitățile care vă put. Și le aveți nu de ieri sau de azi, ci de cel puțin 20 de ani. Timp de două decenii ați avut un sfert din timpul fiecărui consumator de mass-media din țara asta. Mai mult decât orice învățător, scriitor, om de știință. Ce-ați făcut cu sfertul ăsta?
Ați făcut „Pregătește-te să fii bogat”, promoția aia de care a hăhăit toată lumea bună din industrie și care, de cealaltă parte a ecranului, le-a zis oamenilor în față: săracilor. Ați făcut marea campanie cu “Dorel”, în care voi erați cei de pe margine și râdeați superior de prostul care muncește. Ați râs de toți cei care nu erau ca voi, încercând în același timp, fără jenă, să le vindeți bere, detergenți, rachiuri, credite cu buletinul și nechezoluri. I-ați condamnat să rămână acolo, să cumpere ieftin, să gândească ieftin, să vorbească ieftin.
Ați făcut caterinci elitiste pe seama unor segmente socio-demografice uriașe cărora le-ați încurajat – prin supraexpunere – toate tarele, de la lipsa de orizont la limbajul folosit. Ați făcut apel la așa zise insight-uri calitative ca să propagați mediocritatea și să păreți chiori în țara orbilor. Și pe urmă v-ați dus batjocurile la festivaluri franțuzești, în siajul marilor regizori români post-decembriști și al poveștilor lor cu lumpen-ciorbă. Sfertodocții sfertului de oră.
În rest, când prindeați un client pe banking sau telecom și un buget de 100.000 de coco băgați filmări în Africa de Sud și îmbulinați prosecco-ul cu regizori străini, baloane colorate, slomo-uri și cuvinte-cheie inspiraționale. Speranță. Putere. Tu contezi. Viitor.
Ce-ați făcut pentru publicul de care azi vă e atât de scârbă? L-ați trimis să caute sub capac.
2 pareri:
“Bine”, o să spuneți, “dar ne-ai prins într-o capcană: să alegem între păpușari și idioți utili. Nu ne lași și varianta oamenilor care spun adevărul.”
Ba da, vă las și această variantă, cum să nu: dar enumerați-i voi pe aceia.
Niște pământeni care în prima fază erau pe cale să devină niște idioți utili faimoși, la un moment dat al vieții lor s-au dumirit. Aceștia s-au schimbat totalmente, s-au transformat din posibil idioți utili în oameni ai Adevărului. La vremea aceea acești oameni erau curtați de nivelele înalte ale intelectualității mondiale. Pur și simplu intelectuali din întreaga lume voiau să aibe comerț de idei cu ei. Atenție, vorbesc de perioada în care aceștia erau potențial idioți utili.
La un moment dat, aceștia și-au schimbat radical viața. Și ce au făcut?
S-au predat lui Hristos. Toată învățătura intelectuală acumulată până la acea oră ei s-au hotărât s-o disprețuiască.
Aș enumera aici doar doi dintre aceștia: sfântul Ignatie Briancianinov și sfântul Nicolae Velimirovici.
Odată ce s-au predat lui Hristos și au devenit clerici cuvântul lor a devenit pârjolitor.
În aceste condiții, uluită, comunitatea intelectuală mondială și-a revenit din clătinare. Și și-a reluat dorința de a avea comerț de idei cu cei doi. Așa se face că ortodoxia universală recunoaște ca fiind sfinți pe sfântul Nicolae Velimirovici și pe sfântul Ignatie Briancianinov.
Oameni buni, sunt 2000 de ani de la înviere. Faceți-va voi singuri un inventar al celor care au devenit sfinți în calendarul ortodox în condițiile în care inițial erau niște potențial idioți utili.
Unii dintre cei care vor citi acest material se vor necăji cumplit, mă vor șterge din lista lor de comunicare. Ei vor zice: “ce mai e și asta? Adică oamenii adevărului nu pot exista decat dacă s-au transformat/ predat lui Hristos? Bigotism de cea mai joasă speță!” vor striga aceștia.
Pilat din Pont i-a pus o întrebare Mantuitorului Hristos fără sa mai aștepte și răspunsul: “ce este adevărul?
Este cumplit! Omenirea de la Pilat din Pont încoace caută după adevăr ca după un concept, ca după un sistem de referință. Oare se poate o înșelare mai mare decât atât?
Adevărul este o persoană nu un concept. Mantuitorul Hristos ne-a spus-o: Eu sunt Calea Adevărul și Viața.
Adevărul era la 1 metru distanță de Pilat!
Cum să fii un om al Adevărului dacă tu vrei să te plasezi într-un alt sistem de referință decât acela care se numește Hristos?
Este cumplit! Softul meu se blochează la aceasta “logica”.
Părinții care își duc copiii la expoziție de dinozauri și îmbrățișează informația că aceștia au trăit acum 30 milioane de ani, sunt niște idioți utili sau niște oameni ai Adevărului?
Noi știm că acum 7500 de ani Dumnezeu a dat pământul la cheie lui Adam și Eva: poftim. e gata. mutați-va.
Tot de acolo știm și care e originea animalelor, originea aerului, originea apei, originea plantelor.
Evreii care anunță că așteaptă pe mesia sunt păpușari sau idioți utili?
Ca să știm și noi.
Asta pentru că noi odată pe an mergem cu lumânarea in noaptea de înviere si îl sărbătorim pe Mesia cel înviat.
Oops! Ce facem? Houston! We have a problem! Suntem într-un conflict cultural cu evreii. Evreii spun și în ziua de astăzi: amăgitorul acela. Se referă la Hristos.
Dar națiunea noastră merge cu lumânarea in noaptea de înviere la Cel înviat.
Hristos a înviat! Strigă preotul.
Adevărat a înviat! răspund cei din biserică. Nu cumva vi se ridică părul pe mână?Dacă vi se ridică părul pe mână e semn bun să știți.
După această scrisoare nu vă grăbiți să vă gândiți la xanax și la alte pastile antidepresive. E suficient să credem cinstit în Hristos și toate vor veni de la sine: înțelegerea, luminarea, pacea și un mugur de speranță în mântuire. Așa să ne ajute Dumnezeu!
PS. În următorul episod vom discuta despre vânduți și lepădați.
Ar trebui să fac o precizare. Nu mă refer la idioții utili ca la niște persoane cu un intelect scăzut. Eu cred că cei la care mă refer sunt foarte bine garnisiti la mansardă. Însă realmente nu știu ce să facă cu acest mobilier. Mândria pîrjolește intențiile bune și augmenteaza intențiile rele.
Trimiteți un comentariu