6 noiembrie 2015

Nu mai trageți în păpuși.

Țin legătura, vrând sau nevrând, cu unii dintre cei care se află în stradă sau în proximitatea ei. Văd nenumărate liste cu revendicări și propuneri de neprihăniți politic. Dacă răspund ironic la unele dintre acestea - pentru că nu poți răspunde serios la o tâmpenie - mi se reproșează că nu am soluții. Soluții!

Eu am o singură revendicare. Și am să explic mai jos de ce această revendicare, odată împlinită, rezolvă cel puțin jumătate din marea problemă pe care o ridică cei din stradă: Sistemul.

Aș prefea să îi spun nu sistem, ci establishment întrucât problema nu e de structură ci de conținut. Problema nu e în Constituție, ci în faptul că ea nu este aplicată de cei împuterniciți să o facă.

Singura mea revendicare este redeschiderea și finalizarea Dosarului Revoluției din 1989.

Închiderea subită a respectivului dosar, în care de fapt nu s-a făcut nimic substanțial într-un sfert de veac, dă un semnal de o gravitate extremă, pentru care a ieșit în stradă doar o mână de oameni. Semnalul că establishment-ul este o boală autoimună a societății.

Establishment-ul pe care îl vrem astăzi măturat s-a instalat pe emoția (machiavelic transformată în teroare) lui  Decembrie '89. În ultimii 26 de ani am fost conduși de "emanații" (așa își spuneau) acelor momente.

De ei, de apropiații lor, de interpușii, rudele sau concubinii lor.  Și nu vorbesc aici doar de politicieni, ci și de oameni de afaceri, jurnaliști și proprietari de trusturi media, șefi de servicii, conducători ai Armatei. Un popor se conduce prin multe pârghii. Politica este cea mai fragilă dintre acestea.

Încercați să aflați cine a orchestrat lovitura de stat - pentru că asta a fost - și cine a pus-o în aplicare. Cine l-a pregătit pe Ion Iliescu să preia puterea (auzeam numele lui vehiculat încă din 1987 pe posturi clandestine din Occident). Cine a făcut lista emanaților cărora TVR-ul din acele zile le acorda legitimitate în cel mai vizionat prime time din istoria televiziunii din România, forțându-ne practic să le oferim conducerea? Cine au fost teroriștii prin ale căror acțiuni criminale s-a justificat celeritatea împușcării cuplului Ceaușescu?

Pe Ceaușești i-au prins, judecat, condamnat și executat în două zile. Iar în cei 26 de ani care au urmat, justiția n-a mai făcut decât să aștepte prescrierea faptelor. S-au pronunțat câteva condamnări, dar adevărul despre Revoluție nu a ieșit la lumină. Și până nu iese, tot ce încercăm să facem se construiește pe nisipul mișcător al unei imense minciuni.

În umbra lui decembrie '89 s-au instalat în România toți virușii care ne mănâncă astăzi viețile: minciuna, corupția, devalizarea bogățiilor, distrugerea mediului.

Revoluția este esențială atât pentru deconstruirea establishment-ului actual într-o manieră decisivă care să nu-i permită autoreplicarea în alte forme.

Strada vrea demisii în bloc și oameni noi în loc. Oameni curați. Așa părea și Iliescu în 1989-1990. Mulți i-au luat de buni, și pe Iliescu și pe ceilalți emanați, pentru că nu știau de unde vin. Și pentru că mass-media din acea vreme le cânta osanale deșănțate.

În momentul în care adevărul despre Revoluția (sau lovitura de stat) din '89 va ieși la lumină, nu va mai fi nevoie să scandați demisia nimănui. Se vor da singuri la o parte, cât mai repede, ca să nu fie linșați.

Unii vor renunța la demnitățile pe care le dețin, alții își vor vinde afacerile și se vor căra din țară. Pușcărie probabil nu va face nimeni, că s-au clasat faptele, repet. Nas cu voi nu vor mai avea curaj să dea. Nici ei, nici vuvuzelele lor, nici interpușii lor. Sau dacă vor fi atât de tâmpiți să mai scoată capul din ceasul cu cuc, oamenii nu vor mai de pe ei niciun scuipat. Sau poate un scuipat și-atât.

Cereți adevărul. Nu mai trageți în păpuși, sunt multe pe stoc. Anihilați păpușarii.