4 septembrie 2013

Perversa de la Roșia MontanăDragă Roșia Montană Gold Corporation,
Ladies and gentlemen,

Îmi pare rău să vă dau tocmai eu o veste atât de proastă, dar cineva trebuie s-o facă. Gratuit.

Nimeni din țara asta nu are interes ca dumneavoastră să porniți exploatarea. Dimpotrivă, cu cât durează mai mult distracția, cu atât mai bine. Toți cei pe care vi i-ați câștigat sau cumpărat ca aliați vă duc cu zăhărelul. Să vi-i prezint?

1. Politicienii.

Vă plimbă de atâția ani (14 dacă nu mă înșel) de la un ghișeu la altul, de la un partid la altul și de la o Putere la alta. Le-ați dat darul tururor, în diferite forme, sperând că la un moment dat se vor ține de cuvânt. Nu se vor ține, din două motive: a) că de-aia sunt politicieni; b) că dacă porniți exploatarea, vă pierd de mușterii, de sponsori ai campaniei electorale continue care se desfășoară în România. Ce interes ar avea?

Politicienii români sunt niște paznici de spital. Vii să-ți vezi bolnavul și, prevalându-se de poziție și de regulament, îți șuieră prin geamlâcul gheretei: "Nu se poate. S-a terminat programul de vizite". Duci mâna la portofel, scoți o hârtie de 5 lei și se poate. La asta se folosesc legile. Pentru excepții lucrative.

Nu că dumneavoastră ați fi venit să alinați vreun suferind.

Și mai e un lucru: nu cred că-și riscă nimeni cariera politică pentru dumneavoastră. Pe Victor Ponta îl bănuiesc chiar că a lansat proiectul într-o formă atât de gogonată încât să poată ridica din umeri la final: "L-au respins ăia de la Justiție, a ieșit lumea în stradă, eu am făcut tot ce-am putut ca să vă servesc, pe cuvântul meu, dar nenorociții ăștia...". A încercat să se achite de datoriile pe care le avea la dumneavoastră dar, ce să vezi, i-a furat cineva portofelul chiar înainte să vă întâlniți.

2. Media

Deși nu ați început încă exploatarea, sunteți deja o mină de aur pentru media, indiferent că e vorba despre ziare, televiziuni, bloguri sau agenții de comunicare atent selecționate. Pe mulți i-ați ajutat să treacă criza. Dacă mâine dați drumul la treabă, bugetul de media se reduce.

Cei cărora nu le-ați dat din plăcintă vă vor contesta în continuare, gratuit. Fie din convingere, fie din speranța că vor intra în mediaplan.

3. Publicul

Am înțeles dintr-un sondaj publicat coincidențial odată cu debutul protestelor, că 68% dintre români sunt de acord "să se dea drumul la proiect". Nepermițându-mi să pun la îndoială rezultatele unui studiu realizat de profesioniști, țin să precizez doar, în caz că s-a uitat, fraza de la începutul articolului: nimeni nu are interes ca dumneavoastră să porniți exploatarea. Interesul e una, acordul e altceva. Apă de ploaie în cazul de față.

Unii au răspuns da din exasperare. Da, dom'le, să facă și să ne lase în pace, că m-ați înnebunit cu Roșia Montană. Alții din credința, întărită și prin campaniile dumneavoastră sincere de advertising, că proiectul e util și că va aduce niște bani la bugetul țării.

Dar, ladies and gentlemen, prea puțini români se așteaptă că beneficiul pe care se presupune că-l veți genera, preponderent sub formă de dolari, va avea cu adevărat un impact pozitiv asupra vieților lor. Asta vă garantez. În cel mai bun caz, banii vor fi folosiți pentru plata datoriilor. În cel mai rău, se vor pierde prin buzunarele furnizorilor de partid, ca de atâtea alte ori.

Deci nu contează că faceți sau nu proiectul. Nouă tot rău o să ne fie. Ba o să avem un motiv în plus să ne simțim furați. Putem fi de acord să-i dați drumul, doar așa, ca să mai schimbăm agenda, dar nu avem niciun interes. Nu vă încredeți în sondajul respectiv nici dacă l-ați comandat cu mâinile dumneavoastră generoase.

4. Păpușarii

Îi voi include aici pe aceia care conduc România din umbră, oamenii cu adevărat puternici ai țării, cei care trag sforăresc și politica și media și economia și, implicit, pe noi. populația. Îi știm sau îi bănuim, numele lor sunt vehiculate doar off the record și în șoaptă. Le-aș putea spune mafioți, dar Mafia adevărată are, totuși, niște principii și niște competențe. Dânșii au doar informații. Despre toată lumea.

În țara noastră se petrec pe tăcute enorm de multe porcării, majoritatea instrumentate de acești păpușari.

În acest context, subiectul Roșia Montană este o perdea de fum perfectă. Polarizantă și incitantă. Agenda publică are locuri limitate: teoria spune că cinci, practica demonstrează că cel mult trei. Roșia Montană ocupă periodic unul dintre aceste locuri. Un scandal permanent de proporții naționale, pasibil de referendumuri, profit electoral și cu mare potențial polemic ține ocupată pe toată lumea atunci când e nevoie să se dea alte tunuri în perfectă liniște. De ce să-l elimine când își fac treaba cu el atât de bine?

Până și păpușarii, acești băieți buni și de înțeles, au nevoie să vă zvârcoliți în continuare. Or să vă ajute cu mare plăcere s-o faceți.

Nimeni nu vă este alături. Sunteți îngrozitor de singuri la o masă de poker la care toată lumea vă lasă impresia că veți câștiga potul cel mare doar ca să vă ușureze de banii aceia pe care i-ați împrumutat de la amici.

Poate-ar fi bine să vă ridicați acum cât încă nu e prea târziu, să mergeți să vă plătiți datoriile și să vă lingeți rănile în altă parte. La masa asta n-o să câștigați niciodată.

(Și mulțumiți-le celor din stradă că vă conduc spre ușă.)

9 pareri:

cocoshoo.blogspot.com spunea...

Bradut,

Ceea ce spui suna frumos, dar ca multa lume pierzi ceva esential. Este (cred dupa cele observate online) un parastas al fericirii induse. Poate este doar o nisa din care unii vor iesi insemnati inadecvati. Inflexiunea o ai, tineretea se "pierde".

Nu te bucuri ca vezi oameni frumosi? Nu te intristezi ca vor, dar la toti le este frica pentru ca vad subiectul si nu legatura?

Intotdeauna la masa esti singur, "by the way". Si ranile sa le povestesti in drumurile tale sub ce forma vrei tu (fara suparare). Esti un provocator calit de rating, dar incurci numerele ecologice cu fobia ta ("nationalismul", sa fiu mai bland sa ii zicem CEVA ce nu stiu eu despre tine).

Pentru generatia asta self employed ce nu poate fi cuantificata de regulile romanesti actuale.

Salut,

Brad Florescu spunea...

Cătălin,

În afară de vectorul "eu te cunosc personal, mai bine ca alții" ce idee ai vrut să transmiți?

Mă bucur să văd oameni frumoși, doar că pe blogul acesta nu pun bucuriile, ci tristețile. Dacă-mi permiți.

Salut.

Sophie spunea...

Bradutz, ai dreptate: daca ii mai plimba inca 10 ani de la premier la parlament si invers, mananca o paine un numar mult mai mare de oameni decat ar manca cei cativa mineri ce vor fi angajati la RM daca incepe Gold Corporation proiectul :)))) Acum mananca o armata: trepadusii care umbla prin sate sa convinga lumea, localnicii care apar in spoturi, pompele funebre ca muta mortii, mass media, oamenii politici,PR, agentii de publicitate, marketeri etc. etc. :)))))

OU FIERT spunea...

In coada sondajului scria ca e facut de "Sociopol". Cum nu am auzit de satul asta, am zis sa vad si io ce si cum, si am cautat putin. Am gasit la RECOM ca firma e infiintata la 1 aprilie (e un semn!) 2013 si ca e detinuta aproape total de Mirel Palada, fost actionar si director la CCSB, institutul de sondare a opiniei publice care facea sondaje pentru Antena 3. Cat de corecte erau sondajele puteti sa aflati cautand pe google "Motoc CCSB Voiculescu".

Palada are 95% din firma Sociopol SRL, care se infiintase cu patru luni inainte de a publica sodajul care a luat fata protestului in media traditionala. Ceilalti 5% sint ai unei persoane pe nume Viorel Popescu. Sediul firmei e pe strada LT. AV. GHEORGHE NEGEL din Sectorul 6, Bucureşti.

Mucegai spunea...

Phui, nu stiu daca ma repet, treaba asta cu moderarea comentariilor plus suspiciunea ca as fi robot ma obosesc, imi ciuntesc din spiritul de comentac.
In concluzie, mi-a placut directia din care ai privit scandalul. Cat despre papusari discreti, sa avem rezon. Discreta e mama.

Lady Daffodil spunea...

Salut All! Am creat un site unde putem vota pro sau contra Rosia Montana. Sondajul LOR spune ca 2 romani din 3 sustin Proiectul Rosia Montana. Prove them wrong! Puteti vota anonim aici:

http://www.rosia.info/

Baldovin spunea...

Eu nu cred ca politicienii romani ii duc cu presul. Afacerea Rosia Montana le-ar aduce si niste bani lor personal in buzunare si niste bani la buget cu care sa stropeasca in ochi cetatenii. Peste 15-20 de ani, cand ar incepe tragedia postextractie, ei ar fi deja prin America Latina. Multi o vor fi mierlit-o intre timp.

Pur si simplu ei nu pot trece peste reactia cetatenilor. Iar cetatenii nu au validat referendum-ul. Povestea cu sondajul e vorba goala. 5-10% sunt de acord cu proiectul. Nu-si permit alt scandal cu strada ca de-abia se linistisera apele dupa protestele din 2013.

Anonim spunea...

eşti foarte, foarte bun - cu textul ăsta. asta e realitatea de dincolo de principii, de temeri, de viitor, de...

claus web spunea...

Nu ma pricep foarte bine la tactici si manipulari, insa cam tot ce am putut am citit despre subiect si nu e exclus sa fie asa cum ai scris in articol. E bine ca s-a intamplat, cel ptuin azi, asa: proiectul nu a trecut de camera parlamentului care trebuia sa decida exloatarea. Au fost prezenti un sfert dintre membrii ceea ce cam justifica articolul tau. Este o bucurie pentru toti militantii si pentru mine. Mi-a placut foarte mult cum ai pus problema pe tapet. Mi-a placut ca ai impartit in tabere oamenii, ai prezentat argumente pro si contra si post-ul arata mai mult ca o profetie :D Mi-a placut si voi incepe sa te urmaresc mai mult. Multumesc!