7 iulie 2011

De ce să iubim ţiganii

Pentru caii lor, pentru muzica lor şi pentru că au geniul călătoriilor. Pentru curajul lor de a lua lumea în piept, pentru puterea lor de a se adapta la orice mediu. Pentru că stilul lor de viaţă, atât de agasant pentru noi, e în primul rând o manifestare a iubirii de libertate. 

Pentru că ţiganii nu luptă cu noi, ci cu uitarea noastră. Uitarea stării de libertate şi a instinctului de supravieţuire, a auto-încarcerării noastre într-un spaţiu mărunt şi comfortably numb, ţiganii ne sfidează stilul de viaţă, îşi fac case mai mari ca ale noastre pentru a nu locui în ele, îşi fac partide pentru a nu se duce la vot, îşi cer drepturile de cetăţeni ai ţării doar pentru a putea pleca în altă parte cu un zâmbet aprins în colţul gurii. 

Pentru că ţiganii nu luptă cu noi, ci cu sistemul. Sistemul care, deşi ne promite libertate de n-o putem duce, ne vrea previzibili, numărabili, controlabili, taxabili şi labili. Cât timp mărşăluim pe loc în curtea sistemului, nomazii care trec prin faţa porţii în căruţe colorate ne inspiră silă şi, fireşte, frică. Dar după ce descoperim amăgirea, ne luăm un cal, o scripcă şi o tălpăşiţă şi devenim, la rândul nostru, ţigani. Nomazi. Fii risipitori ai societăţii-mamă. Neintegraţi.

Să iubim ţiganii pentru că florile, cântecele, zorzoanele lor, ireverenţa lor faţă de lacăte, siguranţă şi proprietate, superstiţiile şi vrăjile lor, glasurile lor care sună a praf de drum şi a roată de căruţă, ne amintesc că Pământul continuă să se învârtă, chiar dacă de la noi se simte altfel. 

Un copil care nu mai e obraznic nu mai e copil.

22 pareri:

Unknown spunea...

atunci, probabil o sa-ti placa asta, daca nu l-ai vazut deja.

Brad Florescu spunea...

Nu l-am vazut, o sa-l caut si-o sa-l vad. Multumesc frumos.

Rational Idealist spunea...

O exelenta pledoarie in cateva randuri. Mi-a dat o lacrima.
Problema pe care o am, totusi, este ca implicit pledezi pentru a-i lasa in legea lor, a-i accepta asa cum sunt. Dar asta arunca la cos stradania de buna credinta a unora - chiar dintre ei - de a-i aduce cat de cat in "randul lumii" (adica sa-i semi-integreze, cum-necum, in societate). Pare romantica viata lor asa cum o prezinti, dar copiilor de tigani nu le cere nimeni parerea cand se nasc daca le convine sa traiasca toata viata fara scoala, fara un acoperis deasupra capului, in saracie, fara sansa la o slujba si alungati de colo colo de majoritatea din ce in ce mai intoleranta cu stilul lor de viata.

Rusty spunea...

Tiganii tai sunt poate 5% din marea masa a tiganilor care vietuiesc in zilele noastre.Tiganul de Bucuresti cu canapeaua pe trotuar si gratarul pe strada, tiganul cu X6 si teasta groasa care te pizudiueste la semafor, tiganul din ghetoul de la groapa de gunoi si altii ca ei sunt urmasii mai putini romantici ai celor pe care-i descrii tu. Libertateate lor nu mai exista, trist e ca imi rapesc si din libertatea mea.Si din linistea mea.

ballad spunea...

E loc destul sub soare .
*Toleranta* un cuvant sters din dictionarul romanesc.

http://www.youtube.com/watch?v=0SbnIO4fcCI

Monica Tarţa spunea...

Să vezi şi "Şatra" :)

Nici noi nu suntem întrebaţi atunci când ne naştem într-o familie de - să zicem - contabili dacă nu ne dorim de fapt să fim nomazi. Cred că este responsabilitatea noastră să ne urmăm destinul, dacă simţim că este altul decât cel al lumii în care trăim.

Monica Tarţa spunea...

http://www.imdb.com/title/tt0073781/ şi linkul filmului

Adam spunea...

100% adevarat. In ceea ce priveste comentariul lui Rational Idealist, o intrebare: acoperisul si slujba sunt oare idealurile omului? Acoperisul si slujba sunt atribute de confort care iti amputeaza libertatea intr-un mod aparent confortabil.

Rational Idealist spunea...

Apropo de reactiile la comentariul meu: problema este ca, indiferent de speculatiile noastre confortabile (dintr-o viata pe care ne-am facut-o cum am vrut sau cum am putut, dar fara sa pornim - cei mai multi dintre noi - dintr-o situatie de excludere a priori), cand te nasti tigan nu ai prea multe optiuni in afara continuarii aceluiasi fel de viata la marginea societatii. La scoala sunt sanse mici sa ajungi (sau doar sporadic - si sa fii oaia neagra a clasei), te casatoresti de mic ca asa e obiceiul, traiesti intr-un fel de ghetto itinerant si se face vid in jurul tau cand esti intr-un loc aglomerat, sansele tale in economia formala sunt aproape de zero, asa ca pentru a trai trebuie sa faci tot felul de improvizatii la limita legii sau dincolo de ea s.a.m.d. E usor sa-ti placa daca n-ai cunoscut altceva - asta nu inseamna neaparat o "alegere".
Tiganii care au reusit cat de cat "sa se integreze" (nu-mi place sintagma pentru ca sugereaza ceva fortat si limitativ, cand in fapt ei poate ca au reusit sa evadeze dintr-un loc intunecat si si-au atins un vis de generatii) au trebuit sa faca eforturi cu mult mai mari decat un majoritar. Ceea ce inseamna ca statistic mult mai putini au o sansa se reuseasca decat dintre noi, ceilalti. E vorba de statistica, nu de o judecata de valoare. Poate ca unora le e bine cum traiesc si sunt fericiti - dar daca nu sunt, oricum nu prea au alta sansa; iar asta e o deosebire fundamentala fata de situatia de a te naste "intr-o familie de contabili".
Nu pledez catusi de putin pentru integrare fortata, oricum n-ar functiona. Dar faptul ca stilul lor de viata ni se pare pitoresc nu e o scuza pentru a nu le da o sansa reala, nu doar teoretica, de a-si schimba viata. Asta inseamna in primul rand educatie pentru copii si acces - real, nu doar teoretic - la serviciile publice de baza.

George2210 spunea...

N-am nimic cu ei atata timp cat se comporta civilizat si nu-i deranjaza pe altii. Problema e ca o mare parte dintre ei comit infractiuni. Tu ai descris partea frumoasa, romanitica a lor, dar sa nu excludem partea intunecata.

Celestine Mihaela spunea...

eu numesc oamenii ca tine, oameni "traiti"
Interesanta lumea ta,
Namaste

Anonim spunea...

@Adam: poate ca slujba si acoperisul nu sunt neaparat idealurile tuturor, dar important in comentariul lui "Rational Idealist" mi se pare mentionarea lipsei de sanse, cu care un copil de tigan vine pe lume. Un contabil se poate hotari sa devina nomad, dar cati copii de tigani au libertate de alegere?

Anonim spunea...

Aveti o viziune foarte romantica despre tigani. In teorie suna bine, doar ca in realitate nu am sa pot intelege/tolera niciodata indivizi care:
-isi mutileaza proprii copii sau pe ai altora (sau rapesc altii) ca sa-i trimita la cersit
-exploateaza femei sechestrate, fortandu-le sa se prostitueze
-maltrateaza, chinuie si lasa sa moara de foame animale - cai in speta.

Poate gasiti un raspuns si pentru acest interviu cu un alt artist, un interviu echilibrat si bazat pe fapte nu pe filme sau romane bucolice: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7679649-matei-visniec-despre-tiganii-romani-din-franta-buba-spart-nu-mai-poate-inabusita-fraze-corecte-din-punct-vedere-politic.htm

In fine, poate n-ati mai fost de multa vreme in Ialomita natala, dar acolo tiganii cei blanzi si visatori terorizeaza sate si comune intregi cu copii de 10 ani gonind pe scutere, gealati gonind in bolizi cu volan pe dreapta (nici vorba de carute colorate), scandaluri nesfarsite si agresiuni fara numar, palate de prost gust ai caror proprietari refuza sa plateasca electricitatea si apa consumate (furate).

A fi tolerant nu inseamna a tolera intoleranta altora.

Just Me spunea...

@rational idealist - e o problema sensibila cu totul, dar sunt de acord cu perspectiva lui Bradut: tot ceea ce iese din tiparele "normalului" devenit zabala - ne sperie si ne face sa ne inchidem si mai tare in tarcul asta in care ne numim civilizati as opposed to "nomazi" sau "tigani".
tiganii reprezinta pentru noi tot ce am fost invatati sa ocolim: imprevizibilul si incontrolabilul.
si ma mai mir de ce suntem toti asa de blazati si ne traim vietile comentandu-le pe ale altora...

I-Dana spunea...

frumos spus, mi s-a parut ca melodia asta se potriveste cu povestea ta :-).

http://www.youtube.com/watch?v=JkIpezYsPbk&feature=related

Marcel spunea...

Minunate randuri! Avem nevoie de cat mai multi oameni care sa gandeasca asa. Nu ne place sa fim aratati cu degetul prin Europa, dar nu ne sfiim sa aratam cu degetul pe tigani... mai ales atunci cand simtim nevoia sa dam vina pe altcineva pentru neajunsurile noastre.

jonelsorel spunea...

@ autor: astept si articolul tau intitulat "de ce sa uram tiganii", ca din acel punct sa putem purta o discutie oarecum echilibrata pe aceasta tema; pana atunci.. succes in dragoste

jonelsorel spunea...

Constat din ce in ce mai des tendinta spre toleranta nemarginita a unor spirite boeme ce traiesc in mari aglomeratii urbane.. Misto! Auziti? Atunci tolerati si cand la 3 dimineata bubuie boxe de 2000 de Watti 3 strazi mai jos ca e nunta, tolerati cand va scuipa in gura ca nu v-ati miscat prea cu talent pe trecere, tolerati si cand va mai baga mana cu nonsalanta in geanta in transportul in comun! Ba mai mult, chiar dati-va pe spate, multumindu-le! Asta e solutia! Multumita voua asistam la tiganizarea unei tari, care.. conform Wikipedia e pe loc fruntas la capitolul densitate de tigani. De ce? Pentru ca vestul i-a curatat cu cateva secole in urma, fortandu-i sa se mute mai hais. Ca sa vina Madonna si sa ne invete toleranta..

didiforever spunea...

Hmmm, ce sa spun? Am avut prieteni buni tigani, atata mi-au fost prieteni pana au stiut sa profite, dupa care, cand am ajuns eu cu probleme, mi-au intors spatele. Vorbele din batrani"nici salcia nu-i ca pomu', nici tiganul nu-i ca omu'" si tiganul e tot tigan si-n ziua de Paste" se adeveresc din pacate. Ce libertate? Sa haladuiesc prin lume, nespalata si cu burta mare, sa fac 12-13 copii, sa ma marit la 12 ani...asta e libertate? Sa fur, sa beau si sa mint e libertate? Nu toti sunt asa, iar cei un pic mai civilizati uita de unde au plecat(exemplul prietenilor mei). Numai bine!

the orange branch spunea...

Vai, ce romantic! Lupta cu sistemul? Unde? Ca majoritatea TRAIESC pe spatele sistemului,din ajutoare sociale, ca n-au chef de munca si traiesc din taxele pe care eu si altii le platim la stat de ce nu scrie nimeni? Ca, in general, nu-si respecta vecinii, sunt foarte zgomotosi si daca zici ceva, te ameninta ca-ti dau foc la casa? Au mai multe drepturi ca mine, dar niciodata aceleasi indatoriri observ. Respect oamenii care ma si respecta. Majoritatea tiganilor nu ma respecta, deci hai sa lasam romanitismele.

Melly spunea...

Imi place stilul tau efervescent si bucuria de a trai ce razbate din fiecare rind!

nickro spunea...

Mai, ce fire boema esti tu, mai, ce cool e sa fii tigan si sa fii impotriva sistemului, sa poti sa nu respecti legea, sa furi si pleci mai departe, eventual cantand o manea zeflemitoare despre prostul care munceste si pe care tocmai l-ai furat, sa nu poti fi incadrat in tipare, sa fii asa , mai especially, sa fii gipsy! Hai spune mai, Bradute, cum te simti tu solidar cu toti tiganii astia (ca doar esti si tu tot un nomad), langa care nu ai avut nenorocul sa traiesti vreodata, fiindca ti-ai fi blestemat zilele si ai fi fugit, nu in Thailanda ci in Antarctica? Romantismul idilico-tiganesc?! Vorbe goale, mofturi pseudofilozofice de copil rasfatat turistic.