15 februarie 2008

Al tzshpelea aeroport la Bucuresti si alte poveshti




In vara lui 2006, Adriean Videanu anunta ca intentioneaza sa construiasca un al treilea aeroport bucurestean in zona Popesti-Leordeni. Noul aeroport urma sa aiba o capacitate de 3 ori mai mare decat Otopeniul.

6 luni mai tarziu, colegul Radu Berceanu anunta planul de a construi un aeroport low-cost pentru Bucuresti pe infrastructura fostei unitati de elicoptere de la Alexeni. Ca urmare a anuntului, s-au scumpit terenurile in zona. Stiu din proprie experienta, ca voiam sa cumpar o bucata de pamant. Metrul patrat de teren a crescut cu 400% intr-o saptamana. Toti militienii si functionarii de la primarie si-au luat inainte sa se scumpeasca.

(a inceput sa ninga...ce frumos)

Azi, la 1 an de la proiectul anuntat de Berceanu, noul ministru al transporturilor, Ludovic Orban, anunta demararea studiului de fezabilitate pentru ALT aeroport al Bucurestiului, amplasat in "zona de sud" (ce naiba o insemna si asta). Unii zic ca e vorba despre un vechi aeroport de la Bragadiru care poate fi modernizat. Altii zic ca ar fi vorba despre comuna Mihailesti, unde Ceausescu avea in plan construirea unui port la Dunare. Planul cica este inca de actualitate.

La fel de actuale sunt si:
- proiectul de metrou al lui Videanu, care sa lege Bucurestiul de Aeroportul Otopeni.
- proiectul de tren al lui VOrban, care sa lege Bucurestiu de Otopeni MAI IEFTIN decat proiectul lui Videanu.
- proiectul de gradini suspendate al lui Videanu, care urmeaza sa transforme Capitala intr-un Babilon modern.
- proiectul Catedralei Mantuirii Neamului, pe care Videanu si Basescu l-au sustinut.
- proiectul de reconfigurare a Pietei Revolutiei, promovat de acelasi Videanu (proiectul prevede construirea de parcari subterane si ridicarea de noi cladiri in jurul pietei).
- proiectul Esplanada initiat si sustinut de Videanu
- proiectul Videanu de plantare a 60.000 de arbori in Bucuresti
- Arena Sportiva Multifunctionala, un alt proiect semnat Videanu
- proiectul parcajului subteran Parking Nord in parcul din fatza Ministerului Transporturilor (adica la Gara de Nord)


De facut inca nu s-a facut nimic.
Dar declaratiile domnilor ministri si primari au influentat big time pretul zonelor despre care s-a facut vorbire. La o piata atat de sensibila la oportunitati (a se citi "tunuri"), orice vorba mare a unui om de stat ridica la cer asteptarile proprietarilor de terenuri.

Rezultatul: un Bucuresti supraevaluat din punct de vedere imobiliar, care o sa faca poc ca un balon umflat cu flatulatii. La fel ca si economia, care a inceput sa dea semne ca nu este ceea ce se da a fi.

Reteta e simpla: cumpara 5 hectare de teren la Vintzu de Sus, apoi anunta ca o sa construiesti acolo - cu fonduri UE! (ca da credibilitate) - cel mai mare lucru care s-a vazut vreodata, care o sa angajeze cei mai multi oameni din lume si o sa atraga cei mai straini investitori.

Apoi vinde totul cu profit 1000% si pe urma ai timp sa te gandesti la urmatorul proiect.

Noi, bucurestenii, avem in continuare un aeroport jumate (si nu 5) la care nu putem ajunge nici cu trenul nici cu metroul, ne parcam unii peste altii si taiem cauciucu' lu' ala care ne-a luat locu', iar gradinile noastre sunt suspendate de tot. In schimb, proprietarul meu, Sile, imi cere 500 de euro pe luna pentru un apartament de doua camere in Drumul Taberei. Ca stau in Bucuresti, metropula viitorului.

Pe site-ul lui, Videanu careface are o poza care pare sa spuna "sedeti domol! unde va grabiti asa? mai vine un mandat...dupa care, cine stie, Presedintia Romaniei!"

Ultima ora: Ca urmare a anuntului de astazi, bursa terenurilor din Alexeni a inregistrat o usoara scadere. Investitorii se tem ca aeroportul din SUD, al lui Orban, va constitui o concurenta serioasa pentru cel din EST, al lui Berceanu.

Aeroporturi sa fie, ca aeroplane avem.

3 pareri:

lorenzo spunea...

Hai repede in Cayman ca astia nu au decat opt oameni politici si doua partide. Sunt la fel de imbecili ca ai nostri dar nu la fel de flamanzi asa ca ... E drept ca Sile al meu vrea o mie jumate pe luna dar asa imi trebuie daca nu am juma de milion sa-mi iau casa mea.

Unknown spunea...

Eu m-am saturat de minciuni. Pana nu vad fapte nici nu mai intereseaza ce zice unu si altul. Dar ma intereseaza ce fac astia cu banii nostri. Noi chiar nu vrem sa facem nimic?

Brad Florescu spunea...

Pai mai Lorenzo, eu as veni. Doar ca nu stiu pe unde s-o iau.