24 septembrie 2007

Stirile TV: Muci si Diamante

Ieri si azi nu m-am uitat la stirile TV. Am stat cu spatele la ecran si am ascultat ce zice VO-ul (asa am pus calculatorul, nu-ti imagina ca am timp de experimente de-astea)

Daca te uiti la stiri, te mai imbeti cu imagini. Daca doar asculti, iti dai seama de ceva.
Ca nu e vorba despre goana televiziunilor dupa rating. Nici de "tabloidizarea" jurnalelor ca strategie de atragere a publicului.

Eu mi-am dat seama ca atat pot jurnalistii romani. Ca in spatele aparent genialei strategii se ascunde neputinta patronilor de televiziuni si a sefilor de departamente de a scoate ceva mai bun.

Stirile de la TV se impart in doua mari categorii: noroi si stele. Rahat si rochii de mireasa.
In fiecare jurnal ni se trage o doza de sange, vintre si cacat, apoi inca o doza buna de lux, exotism si manelism.

La Observator vin chiar asa: partea 1 (muci) si partea 2 (diamante).

Pro-ul e mai subtil: le alterneaza. Nu stiu daca asa vor sau asa se negociaza in sedinta de redactie. Din alternanta asta razbate, cat de cat, o doza de atitudine a stiristilor de la ProTV fata de ceea ce prezinta. Daca tot nu-si pot spune parerea in materiale, o induc in secventa acestora.

Cum se fac stirile astea: se asteapta casetele de la Politie, ca de-acolo vin main-urile. Accidente, crime si explozii. Se mai asteapta caseta cu declaratia lui Gigi Becali referitor la orice subiect vreti voi. Daca nu avem nici accident, nici Becali, e foarte probabil sa aiba Traian ceva de spus la 7 fix, ca pe el atunci il apuca.

Apoi: trimitem cativa corespondenti "pe teren", adica in fatza sau pe cladirea televiziunii.
Mai montam niste imagini din vacantele colegilor de departament (Grecia, Turcia, Spania, Egipt).

Urmeaza calupul de stiri promotionale despre marile realizari ale canalelor colege: cum a fost intampinata Adela cu ocazia lansarii discului, ce retete cu dovlecei ne recomanda revista Felicia si ce eveniment epocal are loc in direct la Sport.ro imediat dupa.

Asortam totul cu un reportaj senzational de la targul de rochii de mireasa, de la Miss Piranda sau de la un magazin de fitze abia deschis, ca sa aiba si reporteritele o rochita sa se-mbrace, un pat sa doarma sau un barbat sa se culce cu.

La capatul jurnalului: absolut nimic interesant. Nimic care sa conteze.
Nici un adevar spus. Nici o luminita in bezna mintii. Nici o voce noua. Nici o idee.

Doar fapt divers si imaginea unei Romanii in care nu traieste, cu adevarat, nici unul dintre noi.
Pentru ca nu-i nici atat de plina de muci si nici atat de impodobita cu diamante.

"- Ce stie sa faca?
- Nimic, da' are-un cur beton.
- Bine, bag-o la stiri si trimite-o la mine"

1 pareri:

catalin spunea...

stupizenia este alta...suntem natia europeana cea mai nebuna dupa stiri...dar...la noi sunt cel mai prost facute, chiar si cele de tabloid...

dupa asemenea stiri eu zic ca merge sa cureti urmele de mancare din pat, sa iti bati vecinul ca asculta "muzica", sa iti satisfaci poftele sexuale cu nevasta 1 minut si in final sa ii injuri pe cei ce au ml-uri si case langa Jiji...

redactori semiprofesionisti + ascultatori semieducati --> complexe de greutate a vietii ca peste tot..

bine ati venit in lumea unde esti sclav daca alegi calea comuna si usoara...dar macar avem libertatea de a alege..nu ?!?