Backpackerul Stu
Înainte de a pleca spre Asia de Sud-Est, backpackerul Stu a cheltuit aproape 8000 de lire sterline pe un laptop nou SONY, un iPhone, nişte căşti Sennheiser, un DSLR Canon şi o cameră video HD Panasonic, o pereche de ochelari de soare Ray Ban şi un echipament de snorkeling Aqua Lung, pe care le-a înghesuit în rucsacul North Face nou şi el. A mai dat 300 de lire pe onorariul unui stilist, care i-a aranjat părul după moda sauvage. Alte 200 de lire s-au dus pe un tatuaj reprezentând un dragon care mănâncă un şarpe.
Acţiunea se mută în Bangkok, pe strada Khao San unde patronul de la Chai's House e nevoit să-i facă lui Stu un discount serios la cazare. Bătrânul a cerut 4 euro pe noapte, dar Stu a negociat până la 2 euro şi a scris despre asta pe Facebook imediat ce-a ajuns în camera lui fără apă caldă şi fără ferestre. Dacă ar fi avut ferestre, Stu ar fi putut să vază doi şobolani făcând dragoste la umbra hostelului de alături.
Oricum, Stu nu avea să rămână toată viaţa în Bangkok. El trebuia să vadă toată Asia de Sud-Est şi avea la dispoziţie doar 3 săptămâni pentru a-şi duce la capăt misiunea. După două zile în capitală, a urcat la Chiang Mai, a coborât la Phuket, a luat vaporaşul spre Koh Phi Phi (unde-a reuşit să petreacă 4 ore între la Maya Bay, locul unde s-au filmat cele mai tari scene din The Beach), a stat o noapte în Samui şi, de acolo, a venit în Koh Pha Ngan chiar în ziua de Full Moon Party. În pofida faptului că Haad Rin era potopit de turişti, Stu a reuşit din nou să-şi negocieze un preţ bun pe cameră. 3 euro pe noapte, chilipir curat. Cu o Singha rece în mână, Stu şi-a dat seama că e născut pentru a călători, că e un adevărat cetăţean al lumii, că Planeta îi stă la picioare şi a plecat la shopping pentru seara cea mare.
Stu nu s-a întors la bungalow înainte de a-şi fi cumpărat doua perechi de pantaloni tradiţionali de pescar, doua tricouri - unul cu Budha si unul cu Koh Pha Ngan Full Moon Party -, o bentiţă roşie, o amuletă, un alt tatuaj, reprezentând un şarpe care mănâncă un elefant şi o sticlă de whisky de 40 de euro.
Să nu credeţi, Doamne fereşte, că Stu e prototipul ăla dizgasting de turist de masă care nu are în cap decât piscină şi shopping. Dacă credeţi asta, n-aţi înţeles nimic. Stu nu e turist, e backpacker. El nu trece prin lume ca gâsca prin apă. Dimpotrivă, în fiecare loc pe care-l vizitează, Stu îşi face o fotografie pe care o postează imediat pe pagina lui de Facebook, acolo unde bifează în fiecare zi o nouă destinaţie, ba chiar două în zilele bune. A călători e misiunea lui în viaţă. De aceea, ţine să-şi împărtăşească experienţele cu ceilalţi. Să dea ceva în schimb, mă înţelegeţi.
Stu e şi un tip citit. Dacă vă uitaţi în clipa asta la el, îl veţi vedea cufundat în "Asia on a Shoestring" de la Lonely Planet.
- Salut, Stu.
- Hi, man.
- Cât stai pe-aici?
- I will leave tomorrow morning, right after the party.
- Încotro?
- I've done Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Krabi, Samui, next I'll do Vietnam, Laos, Cambodia.
- De ce Laos, Vietnam, Cambodia?
- Because it's cheap, man, it's so fucking cheap.
Aţi observat, desigur: Stu vorbeşte întotdeauna despre locurile unde a fost (sau, ca sa-i respectăm exprimarea, pe care le-a "făcut") şi despre cele unde urmează să se ducă (facă). Cu asemenea misiune planetară, aceea de a vedea 5 ţări în 20 de zile, cine ar mai avea timp să seize the moment? 5, pentru că urmează şi o escală de 3 ceasuri în Singapore, înainte de întoarcerea la Manchester.
Deasemenea, Stu are obiceiul de a reboteza locurile prin care trece. Puket devine "Fukey", Phi Phi se numeşte "Fee Fee", Pha Ngan devine "Paniang", cât despre Bangkok...
- You know, Bangkok actually comes from "To bang" and "cock". Like "Bang my cock"
- Ei, na, pe bune?
- Yes, that's because of many white man coming to bang Thai chicks.
Am fost eu cel care i-a facut lui Stu poza de Koh Pha Ngan. Primul cadru nu l-a multumit. M-a rugat sa cadrez mai larg, sa se vadă şi plaja, şi discotecile, şi lumea care dansa, şi jocul cu făcliile.
- Dar, Stu, tu nu te mai vezi deloc.
- No problem, it's not about me, man! It's about this place, this island, about Asia!
După ce ne-am despărţit, Stu a făcut multe. La o mânăstire din Laos a făcut meditaţie, s-a ras în cap şi a înţeles budhismul. In Vientiane, a mancat omizi prăjite şi lăcuste. La Siem Reap a reuşit să fure o pietricică din zidul Angkor Wat. La Ho Chi Min a fost la curve cu numai 5 euro ora. La Nha Trang, Vietnam, s-a îmbătat foarte tare şi a căzut cu scuterul, umplându-se de julituri. O viaţă ca o poveste.
Înainte de plecare, aplicaţia Travel Brain de pe Facebook îl cota pe Stu ca un călător mediu: 38 de oraşe din 4 ţări (incluzând Irlanda). Acum, dacă te uiţi, scorul lui a atins cerul. A ajuns deja pe locul 3 în lista lui de prieteni. Pe locul 1 este Susan, care a făcut în plus Nepal si Tibet, iar pe 2 e Zach, care a fost şi în Israel, la rude.
Pe Stu, în schimb, îl aşteaptă America de Sud. Hombre, Machu Pichu, tequila boom boom, The Amazon, samba, ola chica, Rio de Haneiro şi - să sperăm - Anaconda 3.
19 pareri:
ce mai cumperi in Romania cu 5 euro ?
o raceala poate
Un articol care are tot ce trebuie. Poate ar fi mers inca 3-4 poze cu Eroul in ipostaze diverse, a.i. liricul sa umple epicul. Si sa-l traduci in engleza. Nu de altceva, dar poate viziteaza si US of A, unde abia-l asteapta regizorii si scenaristii de la H.
rspkt!
daca n-ar fi fost scris de tine, m-as fi oprit la paragraful 2. dupa ce am aflat ca a negociat probabil cina batranului si a familiei pe cine stie cate zile. so fucking great!
Da, frumos prezentat sturistul... :))
Asta e noua generatie de backpackeri. Se numesc flashpackeri.
As putea sa ma pis eu pe el? Asta nu e nici turist, nici globetrotter, e un muist mic si tembel care oricum nu intelege nimic din viata... auzi backpacker... vrea sa se dea mare si-atat.
Da-i adresa mea sa ma pis eu pe el cand vrea: fozzie.bmanea@gmail.com
@Anonimu de la si 23' - se cheama twatpackeri
poate nici macar n-o fi ziua lui, asa io fi fost scris in stele (tocmai citeam asta: http://www.consiliervacante.ro/index.php/component/content/article/18-caleidoscop/125-zodiile-si-calatoriile.html )
(cu voia sortii, ultimul pe lista, e chiar si gazda noastra de-aici)
Stu from Family Guy?
yay, go Stu!
Am intalnit prin octombrie si eu o backpackeritza. Dar ea era the real thing. O chestie blonda la 1,50 si ceva. Cu trasaturi delicate dar se vedea ca erau tabacite de calatorii. Israelianca. Cu un rucsac care ii venea pana la gat daca il punea jos si cu siguranta mai lat ca ea. Am schimbat niste vorbe in Poipet, in no man's land. Incercam eu sa ii dau sfaturi cum sa se fereasca de hoti si escroci, eu, tocmai ei, care era de 3 luni pe drumuri cu doar cateva sute de dolari.
Imi aduc aminte cum oligarhul a fost intr-o vacanta de 1 milion de euro :)
=)))))
Ma intreb cat de infatuat trebuie sa fie unul ca sa isi permita sa judece alti oameni cu o asemenea superioritate, desi el abia s-a dat jos din avionul de Bucuresti? Mai-mai, am trait sa-l vad si pe Robinson Crusoe de Dorobanti...
După primul alineat credeam că i se vor fura toate acestea după prima zi, din casa negociată la 2 dolari :).
M-a pus pe gânduri portretul. Trebuie să recunosc că ma regăsesc parţial în Backpackerul Stu. N-am luat rucsac North Face, dar am luat Mamut, şi singurul lucru care m-a făcut să nu cumpăr un netbook înainte de ultima excursie a fost faptul că a apărut unul mult mai bun, care mi-ar fi făcut cumpărătura redundantă, şi care nu era disponibil în ţară până să plec. Trusă de snorkeling n-am, dar nu-i exclus să iau una dacă mă duc la mări din alea. Poate nici eu n-aş avea mai mult de 3 săptămâni pentru Asia de Sud-Est, şi eu împărtăşesc impresiile, şi am "făcut" nu 5, ci 10 ţări într-o lună.
Diferenţa, sper esenţială, e că nu m-aş duce în Cambodgia şi Vietnam pentru că e cheap, ci pentru că vreau să văd cum trăiesc oamenii ăia, să pun mâna pe ruinele de la Angkor Wat, şi să mă teleportez mental în acelaşi loc acu' 700 de ani. Dar mai ştii, poate nu e esenţial.
draga brad,
de mult nu am mai citit ceva atat de simplu si de adevarat. Ai sesizat exact metehnele lumii contemporane, in momentul cand l-ai descris pe Stu. Din pacate sunt multi si in Romania care gandesc asa, de occident nu mai vorbim. Traim intr-o lume in care cumparam porcarii inutile zi de zi, dar asta e trai de pe o zi pe alta, de la un shoping la altul. Iulian
Partea trista e ca acest Stu va fi in curand o reminiscenta a unei lumi si un trend al altei lumi in viitorul apropiat. In rest, nu vad de ce ar deranja pe cineva...se bucura si omul de viata asa cum stie:)
Nu ma surprinde absolut deloc - Stu e unul dintre sutele de "cocalari" englezi (pentru cei care nu stiu, ei se numesc Chavs) care vantura lumea si pe care personal ii invidiez pentru libertatea de a o face (e lesne de banuit ca nu isi numara pe degete zilele de concediu deoarece sunt in general liber profesionisti ai vreunei meserii pe care o pot practica la orice ora doresc sa revina in Marea Britanie) si personal cunosc cel putin 20. Sunt un mix interesant de exploratori semidocti si amatori de senzatii tari, prcaticanti ai acelorasi obiceiuri/traditii atat pe pamant natal cat si in strainatate si ale caror vieti, desi mai gaunoase interior decat ale multora, pot face sa se inverzeasca de invidie pe oricine isi traieste viata in fata unui calculator si a unui birou.
Apropo de conceptul de backpackeri, recomand oricui este interesat cartea Backpack a scriitoarei Emily Barr, unde se dovedeste ca, la fel ca in mai toate aspectele vietii sa fii Backpacker poate fi un concept atat negativ, cat si pozitiv, in functie desigur de persoana care il practica.
Trimiteți un comentariu