2 ianuarie 2010

Anul Tigrului nu este un tigru



In primul rand, la multi ani.

In al doilea rand, daca aveti de gand sa organizati vreodata revelioane pe plaja in regie proprie, tineti cont de urmatoarele.

Ca sa putem tine o petrecere cum se cuvine, aveam nevoie de curent electric. Singura sursa de curent era micutzul beach bar scos din business de muson. V-am povestit aici ce si cum s-a intamplat. Dupa ce-a fost dezafectat de furtuna, barul a ramas in grija nimanui. Fostul chirias si-a luat o alta locatie, in sat, la adapost de stihii, iar proprietarii nu l-au mai inchiriat nimanui. Era loc de joaca pentru copii, catzei si crabii de nisip. In plus, era ticsit de catralioanele de gunoaie aduse de valuri de la Chumporn sau Bangkok, hat departe.

Printr-o cunostinta, am reusit sa ajungem la proprietarii barului. Cristi, care s-a ocupat de negocieri, a obtinut mai mult decat curent: pentru o suma rezonabila, a inchiriat barul pentru toata noaptea de Revelion.

Pe 31 ne-am trezit la 7 dimineata (multumita si pisoilor, evident) si ne-am apucat de treaba. Am plecat la piata de peste si am cumparat un king fish de 6 kilograme, pe care Andrei si Diana l-au curatat cu multa obida. Il vedeti mai jos, in poze. Pe urma ne-am suit pe motorete si am mers in Thong Sala sa luam cele necesare unui party cu 12 invitati: carne, legume, fructe, dulciuri, snack-uri, bere, spirtoase si suc pentru cocktailuri, lumanarele, rogojini, farfurii, pahare, furculite de unica folosinta, lampioane zburatoare, paine si un gratar serios, ca ala de la Cristi de sub casa era prea mic pentru 6 kilograme de peste, 2 de porc si 2 de pui.

Ajunsi acasa dupa pranz, ne-am pus pe treaba. Elena si Ioana s-au apucat de salata de boeuf (pentru care cu greu am gasit carne de vita), iar eu, Diana si Cristi am purces sa destzelenim baruletzul. In timp ce umpleam sacii cu pungi, sticle, manushi de cauciuc, prezervative si carcase de CD-uri aduse de ape, m-a apucat o ciuda mare de tot pe rasa umana. Am strans 8 saci mari de gunoi, pe care i-am asezat langa cei 17 deja adunati de Cristi si Ioana acum cateva saptamani. Estimam ca, daca vrem sa curatam toata portiunea de plaja din fatza caselor noastre, avem nevoie de circa 5-6 zile, in care vom colecta pe putin 50 de saci de deseuri. Dar despre asta intr-o alta emisiune.

Cand am terminat cat de cat de degajat zona, soarele statea sa apuna. Am adus galeti de apa ca sa indepartam nisipul de pe bar si de pe platformele unde aveam sa stam, am frecat cu peria, am pus becuri noi (alea vechi se arsesera), am instalat rogojini, saltele si mese aduse cu carca de-acasa si ne-am dus sa facem cate un dush si sa ne schimbam. Mai aveam doua ore pana la startul petrecerii.

Am iesit primul din baie, imbracat la doua ace, ca sa constat ca lumina de la bar se stinsese. Cristi a facut rapid un control la instalatie si a diagnosticat ca e groasa. Cu 45 de minute inainte de party, aveam un baruletz curat, dotat, stocat si nu aveam fix curentul pentru care ne bagaseram in ditai combinatia asta. Am plecat in sat sa-l cautam pe fostul operator al barului, sa ne invetze ce sa facem. Omul, de treaba, a venit si a reusit, impreuna cu Cristi, sa repare amarata aia de instalatie electrica.

Despre petrecere nu sunt asha multe de spus, ca a iesit conform planului. Eu m-am instalat la bar si am preparat Cuba Libre si Tequila Sunrise. Diana si Cristi au fost DJ. Salata de boeuf a Elenei a avut atata succes incat jumatate din peshtele si puiul grataruite de Dan si Dejan au ramas nemancate. Porcul s-a mancat tot.

La miezul noptii, cand ne-au sunat de la Realitatea TV, eram cu totii pe fundul marii, cu sticle de sampanie in maini, ca in "Le Grand Bleu". Numai ca, la noi, marea se retrasese suficient de mult ca sa putem petrece momentul uscati. Am vorbit cam un minut la televizor, dupa care legatura s-a intrerupt. Am desfacut sampaniile, ne-am urat cele necesare, ne-am pupat si am lansat lampioane. O sa cer de la Diana o poza cu momentul, ca eu n-am facut.

A fost o seara rarissima din punct de vedere astronomic:
- Full Moon
- Blue Moon, denumire data celei de-a doua Luni Pline dintr-o luna calendaristica; in decembrie am avut Full Moon pe 2 si pe 31 (asta o stiu de la Diana).
- Eclipsa partiala de Luna, vizibila de pe teritoriul Thailandei.

Dupa atata luna, cei mai harnici dintre noi au ramas la bar pana la 6, sa vada si Soarele.

Raspunzand speculatiilor unui prezicator care anunta ca 2010, ca an al Tigrului, va aduce violenta si conflicte, premierul Thailandei a spus: "E adevarat, tigrul este un animal sangeros. Sa nu uitam, totusi, ca Anul Tigrului nu este un tigru"

La multi ani!


Pe cateva portiuni de plaja, valurile au adus gunoi din lumea civilizata.


Andrei, pregatit sa transeze problema king fish.


Diana prezinta monstrul la camera.


Elena in timpul operatiunii salata de boeuf.


Cristi si barul.


Mai curat, mai uscat.


Impreuna cu Diana, la greblat nisipul.


Saci intregi de gunoi adunati de colonia romaneasca din Koh Pha Ngan. Am primit multumiri de la alti long termeri din zona.


Ready for the party.


Unde-i Ceausescu sa ma vada?


Diana, dupa un an de munca in Romania si o zi de munca in Thailanda.


Ce bine-mi sta.


Elena, comandand o Cuba Libre pe limba ei.


Anul Tigrului, pe cand era copil.


UPDATE DE LA DIANA: Uite si lampionul, inainte de lansarea la aer.

7 pareri:

Antoaneta spunea...

Bre, Anul Tigrului nu e tigru, dar eu sunt. Daca veneam la voi de Revelion sigur nu ramânea peste, si ma si distram mai bine, ba chiar as fi strâns gunoiul cu spor. Online n-am reusit sa dau de tine pe RTV, doar o spicuire, vocea live câteva secunde si poza ta sub care scria turist - meserie, taica. Sper sa nu scrii prea mult în urmatoarele doua saptamâni, altfel cine stie când recuperez. Ma duc spre Cuba-oricum-numai-libre-nu, sa nu fiti mai cuminti decât în povestea si fotografiile de mai sus.

Lucia spunea...

Asta da petrecere!
Bine ca ati rezistat dupa atata munca!
La multiani!

nuclearrr spunea...

La multi ani!
Ati facut o treaba faina, acolo, cu barul parasit, gunoaiele stranse, petrecerea cu salata de boeuf-stiu cat e de divina!- si v-ati muncit nu gluma pt trecerea dintr-un an intr-altul:))
Evident ca locatia e mai incitanta decat un apartament la bloc..:)
Deci: liber, inconjurat de prieteni si cu totii pusi pe treaba, orice-ar fi! E o formula de succes....

Kit spunea...

Epic, maestre! Salutari de vecin din Cambodgia.

Ciprian spunea...

La multi ani si un 2010 fericit!

Anonim spunea...

Incredibil,ieri nu stiam ca existi,azi apari cu visele mele in brate!!!!!
Cum faci sa ramai o viata acolo?Chiar sunt interesata,sincer.
Misli

Brad Florescu spunea...

Misli, inca nu stiu. La asta lucrez. Cum aflu, cum iti zic.