O amica, pasagera pe cursa Austrian Airlines intre Bucuresti si Viena, mi-a relatat urmatoarea poveste.
Se facea ca s-a prezentat la check-in cu o valiza care avea 30 de kilograme, cu 10 mai mult decat allowance-ul companiei aeriene. Agenta de check-in i-a pus in vedere faptul ca va trebui sa plateasca 30 de euro per fiecare kilogram in plus. Adica 300 de euro, in banii nostri.
Dupa care, sesizand suferinta din privirile amicei, duduia i-a sugerat ca "se pot intelege cumva". I-a facut check-in-ul ca la carte, nu i-a luat suprataxa, dar a trimis-o in parcare sa se deconteze cu "colegul care se ocupa de imbarcarea bagajelor".
Amica s-a dus la locul indicat si i-a intins colegului o hartie de 100 de USD, crezand ca-l face fericit. Dar omul s-a ultragiat: "Cum 100 de dolari? Era vorba de 140 de euro, credeam ca v-a zis fata de la check-in". S-a scobit pasagera prin poseta, i-a dat toata valuta din dotare si asa a ramas. Pe partea economica, a platit mai putin de jumatate.
Mai dau 3 cifre:
- Un agent de check-in angajat la Globeground sau Menzies (cele doua companii de handling de pe Otopeni) castiga intre 150 si 250 de euro pe luna; echivalentul a 5 - 8 kilograme de excess luggage.
- Austrian Airlines a raportat pierderi de 234 milioane Euro dupa primele 9 luni ale anului 2009.
- Air Asia, cea mai succes companie aeriana din Asia, chargeaza 4 euro pe extra-kilogram.
Nu stiu "colegul".
26 decembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 pareri:
Prietene, cu respect iti spun ca expresia romgleza "chargeaza" are echivalentul in banalul "taxeaza" (sau "taxeaza suplimentar"). Scrie corect daca vrei sa ajungi departe!
Cu prietenie,
C.
charge-atul asta o sa ne killareasca in the end.
1.nu cred ca e 30 eur/kg
2.da se poate
3. economic,"noi" intretinem...
sa vezi cum merge treaba la transoceanice!
Taxa este similara si la Lufthansa in Germania. Nu este nimic special pentru Austrian sau Otopeni.
Oricum, amica ta e la fel de sinistra ca si "colegii" de la Otopeni pentru ca s-a caciulit si a acceptat sa dea spaga. Daca nu vroia putea sa mai arunce din papornite; cu siguranta excesul ei de bagaj nu valora 300 EUR, dar de ce sa se rateze o ocazie de "ciupeala"?
1. Detest anonimii. Cine te corecteaza pentru licente poetice sa isi spuna numele, sa stim si noi cui ii lipseste imaginatia. Chargeaza suna beton. E o inventie coola.
2. Am invatat un lucru cu totul si cu totul de aur, argint si topaz de la pasagerii mei indieni: cum nu le convine ceva, cum se pling. Mai nene, plingere in scris, apoi verbal la superviser, toata lumea ii pupa in cur, pentru ca nu e in regula sa primeasca servicii de kko intr-o industrie unde numai transportul de la A la B nu mai ajunge (aviatica, mai precis). Drept urmare, imi dau si eu cu parerea. Prietena ta trebuia sa ceara sa vb cu seful. Dc si seful are atitudine spagarista, sa ceara sa vb cu alt sef. Si nene, scandal in toata regula. 140 de euro????? Imi vine sa vomit. Mereu spun ca vreau inapoi in Romania, dar vad ca Romania nu vrea inainte...
Fapte:
1.Éxcedentul poate sa fie 30eur/kg intr-o destinatie gen Tripoli, deci nu trebuie sa fie neaparat un zbor spre America De Nord.
2.Ce putere de decizie are acest "baiat care se ocupa de incarcatul bagajelor"; poate prietena ta a platit unui amic al angajatei de la check-in, care poate nu are nici o legatura cu respectiva companie aeriana ci doar sta si el unde trebuie pentru a"colecta taxa de excedent".
3.Intrebarea care se pune este cu ce companie a zburat prietena ta, deoarece poate sa fie zbor codeshare cu nr de Austrian,Airfrance,Klm etc si zborul sa fie efectuat de catre Tarom sau alte companii...si tare ma tem eu ca acest zbor era operat de Tarom( sa nu se inteleaga ca as avea ceva impotriva operatorului national, doar ca aceste practici au facut istorie la Tarom).Curios e si cui ii apartinea staff-ul de la check-in, firmei de handling sau Tarom-ului? ca in rest celelalte companii aeriene nu au propriul staff la check-in, cel putin pe Otopeni.
4.Nu sari sa dai bani primei persoane care iti spune vrute si nevrute.Cum spunea cineva mai sus,te duci si vorbesti cu un supervisor...e si el spagar mergi la un alt sef si iti garantez ca pana la urma vei da de un om care nu isi risca jobul pentru 140 de euro!!Acest sef la randul lui raspunde in fata altor sefi din Viena, Paris,Amsterdam sau Londra pentru care aceste "practici" balcanice NU exista pur si simplu.
4.Decat sa dau 140 de euro unui idiot intr-o parcare, ca "de asa se face" mai bine imi scot ceva din bagaj sau ma duc cu acel nesimtit de gat pana la politie pana cand va ajunge sa mai ia spaga la intrarea in celula!
5.Daca tot vrem sa schimbam ceva in tara asta minunata ar trebui sa mai facem si putina galagie si sa luam atitudine, asa poate din simt civic si nu sa ne supunem cu milostenie in fata oricarui prost care cere spaga.Nu va temeti,atata timp cat timp vor primi,acesti oameni vor continua sa ceara spaga fie ca sunt la spital, politie, vama, morga sau check-in.....
Trimiteți un comentariu