27 octombrie 2007

In numele bio-dieselului

Ziceam intr-un articol mai vechi ca eu nu cred ca biodieselul e o solutie. Si explicam si de ce.
Am avut nesansa sa intalnesc un mare argument in favoarea discursului de atunci. L-am filmat.

In Borneo, Malaezia, milioane de hectare de padure tropicala au fost si sunt rase de pe fata pamantului pentru a face loc imbecilelor plantatii de palmieri. Care n-au ce sa caute acolo unde sunt saditi. E rau si pentru jungla, e rau si pentru ei.

Din fructele palmierilor se extrage un ulei. Din uleiul respectiv se fac, pe de o parte uleiuri alimentare si, mai nou, de cand a dat tata Bush Junior directiva, se face biodiesel. Cu cat mai mult biodiesel va fi necesar, cu atat mai multa jungla va fi distrusa.

Ei cica incearca sa opreasca deforestarea. Dar interesele sunt mult mai mari si dezastrul va continua.

Plantantiile de palmieri, dupa ce ca sunt cladite pe mormantul junglei, nu sunt capabile nici macar sa-i ia locul defunctei paduri. Intr-o plantatie nu pot trai animale salbatice. Cel mult serpi si soparle.

Dupa un timp, solul saraceste (pentru ca iese din circuitul vietii, asa cum dicteaza adesea monoculturile), productia scade si e nevoie de noi terenuri. Care ghiciti de unde sunt luate...de la mama jungla.

Palmierii morti nu sunt buni nici macar pentru cherestea.

4 pareri:

Anonim spunea...

Am mai spus-o. Repet. Gasesti multe pe tema asta la Chomsky si Korten. Dar stii deja asta.

catalin spunea...

trist,dar adevarat ... periculoasa ecologia asta daca pica in mainile unor oameni ce nu au educatie....unii care nu vad mai mult de cercul lor mic ..

www.cocoshoo.blogspot.com
www.pasiinostri.blogspot.com

catalin spunea...

http://www.adevarul.ro/articole/uleiul-de-palmier-nu-va-mai-fi-folosit-ca-biocombustibil/330588 un link legat de aceasta problema, aparut surprinzator, in singurul ziar cu o rubrica verde

Brad Florescu spunea...

Cocoshoole, mi-ai facut ziua!