12 septembrie 2007

O carte misto: "Experimentul Catelu" de Florin Biciusca

Am cumparat cartea la intuitie, disperat de saracia de titluri ca lumea de la Diverta. Plus ca am promis ca, in fiecare luna, cumpar macar o carte de un autor roman.

De data asta, nu mi-a parut rau. Am citit-o intr-o seara.

Florin Biciusca e arhitect. Cartea porneste de la un proiect arhitectural atipic din Cartierul Catelu, apoi deviaza incet, dar placut, spre alte subiecte: viata la bloc si implicatiile sociale ale acesteia, Bucurestiul si carentele lui fundamentale, Casa Poporului si efectele ei asupra stilului arhitectonic al Capitalei, ajungand pina la efectele televiziunii si ale star-systemului asupra Romaniei de azi.

Citind-o, mi-am jurat ca niciodata in viata mea n-o sa-mi bag banii intr-un apartament la bloc, sa stiu de bine ca stau cu chirie cate zile oi avea.

E mai degraba un discurs sociologic. Dar, fiind construit din perspectiva si in paradigma arhitectului, e un discurs foarte proaspat si interesant. Va recomand "Experimentul Catelu" cu foarte mare caldura.

Cartea este disponibila gratuit si la Liternet, in format PDF.
Daca va da mana si aveti timp, cumparati-o, totusi, ca sa simta si autorul ca n-a construit degeaba.

Adaugire: Azi am intalnit intamplator pe cineva care a citit cartea. Avand in vedere ca intalnesc, in medie, 2 persoane noi pe zi, la o populatie de 3 milioane a capitalei si avand in vedere ca am citit cartea acum o saptamana (deci am intalnit intre timp 14 persoane), inseamna ca, matematic, lucrarea a fost citita pana acum de 3.000.000:14=215.000 persoane. Domnu' Biciusca, la banii dumneavoastra, de ce nu cumparati Steaua?

6 pareri:

catalin spunea...

Interesant.....si oare cati romani de genul stau ascunsi....apropo curiozitatea m-a impins sa cumpar o carte cu inventatori romani. Veti ramane socati daca nu erati informati pe aceasta tema... si apropo USA detine 85 % din brevetele mondiale ca fapt divers ... extrapoland petrol=putere .... sa vedeti cate din aceste inventii si conceptii au plecat din Romania...si suntem o tara atat de mica ...ma opresc .

Anonim spunea...

http://www.agonia.ro/index.php/author/0003466/index.html

Recomandare. Ce parere ai?

Anonim spunea...

sint flatat.
FB

Brad Florescu spunea...

si eu, ca ati ajuns aici si mi-ati intors favoarea de a citi ce am scris.
va multumesc pentru cartea minunata.

Rodicutza spunea...

Dankeshunshoshon! Am citit cartea (gratis, din nerabdare si din lipsa ei pe amazon… scuze beton !) si ce mare placere mi-am facut. Si eu m-am simtit flatata sa pot sa citesc o carte scrisa de un arhitect, chiar daca nu este o carte "de specialitate" per se.
Este scrisa de un specialist in domeniu si despre domeniul lui ?
Atunci direct indreptatirea unui mic aer de superioritate este evidenta.
Nevertheless am rezerve in ce priveste exclusivitatea meritelor apartamenutului la bloc in distrugerea vietii sociale de tip batatura/ulitza.
Cred ca interesul pentru "palier"/batatura_based news a fost dramatic subminat de democratizarea informatiei "de calitate". Sau cel putin consistente.
Eu am observat la mine in familie : dupa revolutie cand am inceput sa avem acces la real news si cand viata incepuse sa colcaie de "oportunitati" mi-am pierdut foarte abrupt rabdarea cu newsurile aduse seara de seara de tanti Teri.
Cred ca real world-wide sau city-wide news si dinamica vietii in accelerare in general a alterat viata sociala de tip rural.
Accelerarea vietii decurgand din lipsa "paritatii" dintre numarul de oportunitati si numarul de "nevoiasi" iara nu din lipsa ulitei…. Adica cred ca ce avea sa se intample oricum, s-a intamplat.
Fara sa negam sinergia dintre apartamentul la bloc si degradarea (?) vietii sociale as pune-o la categoria sacul si petecul (apartamentul pe post de petec) nimic mai mult.

Anonim spunea...

Hehehe, matematica asta. Esti sigur ca omul acela care a citit cartea reprezinta un esantion reprezentativ? ;)