7 noiembrie 2015

Câteva întrebări și comentarii după consultările domnului Iohannis.

Am urmărit cu mare atenție discursul Președintelui și mi-am notat câteva lucruri interesante.

Din câte înțeleg, zilele acestea putem critica orice politician și sper că domnul Iohannis nu beneficiază de o imunitate recent dobândită la acest capitol. În plus de asta, suntem la momentul dialogului, al găsirii de soluții comune.

Chiar dacă nu mă citește nimeni din echipa prezidențială, în calitate de cetățean român am dreptul și datoria de a urmări mesajele demnitarilor și de a formula întrebările care mă frământă.

1. Domnul Președinte spune că mesajul societății civile și al pieței este:

"Toţi, dar absolut toţi, aşteaptă să vină în faţă politicieni noi, politicieni care nu au avut nimic de-a face cu corupţia, care nu au fost urmăriţi penal, care nu au făcut afaceri dubioase..."

Frumos deziderat. Dacă adăugăm un "încă" la finalul citatului de mai sus putem înțelege pericolul pe care îl reprezintă o astfel de gândire cel puțin pe termen mediu.

Atrag atenția Domnului Președinte că în aceeași situație de neprihănire se aflau mulți politicieni care au cerut și primit voturile alegătorilor.

Abia după mulți ani în fruntea sistemului - și de multe ori abia după ce au pierdut puterea - aceștia au intrat în vizorul Justiției și au fost cercetați și/sau condamnați. Electoratul i-a ales fără să știe cine erau și ce făceau. La momentul candidaturilor erau hoți neprinși, negustori cinstiți.

Există, deci, riscul să fim conduși în următorii 4 ani de oameni noi, la fel de corupți ca cei vechi, dar care nu au făcut încă obiectul unor urmăriri penale, ale căror nume nu au fost încă asociate mediatic cu corupția, ale căror afaceri nu au fost încă dovedite "dubioase" (nu e un termen foarte precis dacă mă întrebați pe mine).

Cum să procedăm? Apelăm la instituțiile de control să facă un "background check" fiecărui candidat la funcția de deputat? Sau e făcut deja și putem merge liniștiți la punctul 2?

2. Domnul Președinte enumeră trei opțiuni pe care le-a discutat cu partidele: alegeri anticipate, premier tehnocrat și premier politic.

După aceea afirmă că majoritatea liderilor partidelor au fost de acord cu anticipatele și cu guvernul tehnocrat, și aproape nimeni cu un premier politic. Sublinierile îmi aparțin.

Apoi repetă pentru a treia oară, parcă pentru a ne fixa în cap (scuzați speculația), că există doar aceste două scenarii:

"...indiferent în ce variantă vom merge mai departe: cu alegeri anticipate sau cu un Guvern tehnocrat..."

Cele două variante au fost lansate încă de pe 4 noiembrie de prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, care oferea și o a treia soluție: asumarea guvernării de către partidul său.

Mă întreb cum de s-a ajuns, după atâtea consultări cu toți actorii politici și apolitici, tocmai la scenariul anunțat la mijlocul săptămânii de partidul care l-a propulsat pe domnul Iohannis la Cotroceni?

Și încă un lucru: tehnocrația, respectiv neafilierea la un partid politic, nu garantează cinstea și corectitudinea. S-au văzut atâția antreprenori, bancheri, brokeri sau hackeri băgați la închisoare pentru fraudă, deși erau foarte pricepuți în meseriile lor. Periculos de pricepuți.

Politicienii de carieră sunt, până la urmă, tot o clasă de tehnocrați: specialiști în managementul puterii.

3. Domnul Președinte promite că va veni în piață să discute cu "oamenii simpli" (protestatarii), dar că nu va anunța ora și ziua întrucât nu dorește un spectacol mediatic.

Nu mă îndoiesc că această promisiune va fi îndeplinită. Mă îndoiesc însă că, odată coborât în stradă, domnia sa va putea să evite televiziunile prezente acolo pentru a relata evenimentele. Se fac breaking news din mult mai puțin. Mai ales în prime-time.

4. Închei cu o întrebare fără legătură cu discursul: de ce mesajele domnului Iohannis sunt publicate pe pagina proprie de Facebook (aceeași pe care a utilizat-o în campania electorală) și nu și pe pagina oficială a Instituției Prezidențiale?

Înregistrarea discursului aici. Transcriptul discursului aici.

1 pareri:

alx spunea...

"în aceeași situație de neprihănire se aflau mulți politicieni care au cerut și primit voturile alegătorilor."
Serios? Ai încercat să intri in vreun partid?