Când eram mic - cred că am fost mici în acelaşi deceniu - ambiţia era socotită o mare virtute. Mama îmi reproşa adesea că nu sunt ambiţios ca alţi copii. Am încercat să înţeleg conceptul de ambiţie, să rezonez cu el, dar nu am reuşit. Nu doar că nu aveam ambiţie, dar nici nu înţelegeam ce e aia. M-am aliniat în coloana handicapaţilor cărora le lipseşte glanda respectivă.
Azi, după ce am cunoscut atâţia oameni ambiţioşi şi am fost martorul atâtor manifestări ale ambiţiei, pot să spun că ambiţia e un substitut al puterii. Nu ai putere, nu ai competenţă, măcar ambiţie să ai. Copiii ambiţioşi din clasa mea nu erau cei mai dăruiţi. Aşa cum, peste tot în lume, nu cei mai buni conduc căruţa, ci cei care au avut ambiţia să ia hamurile în mâini. Aş merge până acolo încât aş spune că ambiţia e o mască a slăbiciunii.
Un om puternic nu are nevoie de ambiţie, pentru că puterea nu are nevoie de scremeri. Dacă eşti capabil să o faci, o vei face fie acum fie atunci când îţi vei atinge potenţialul maxim. Nu e nevoie de ambiţie pentru asta, ci de raportarea corectă a ceea ce poţi sau meriţi la ceea ce vrei.
Pericolul apare atunci când credem că merităm mai mult decât merităm de fapt. Sloganuri sirenice de genul "tu meriţi tot" sau "tu eşti centrul lumii tale" ne atrag către un ţărm stâncos al dorinţelor inutile şi irealizabile, insinuând că totul e să vrei, nu să poţi. Totul e să-ţi doreşti, nu să meriţi. Gaura se umple cu ambiţie sau, dacă nici aceasta nu e suficientă, cu frustrare, obsesie, depresie, psihoză. Sunt atât de nefericit că nu am un lucru pe care oricum nu-l meritam...
Violul e o exprimare a ambiţiei. Doreşti o femeie, nu ai puterea să o seduci, o iei cu japca. Asta a fost ambiţia ta, pofta ce-ai poftit. Să te admirăm.
O fetişcană proastă, ştearsă şi stricată venită din fundul ţării şi ajunsă vedetă la Bucureşti e un exemplu de ambiţie. A vrut să parvină, a vrut un loc mai sus decât i se cuvenea, a intervenit în ecuaţia naturii şi a rezolvat-o în folosul său. Un folos efemer, pentru că şi noi, şi ea, ştim că e proastă, urâtă şi stricată şi nicio portieră de Porsche n-o va proteja la impactul cu scârba.
Un îndrăgostit care-şi ameninţă partenerul "dacă mă părăseşti, mă sinucid" e un individ din cale afară de ambiţios. Nu merită iubirea, nu merită să fie parte din acest cuplu, dar forţează nota, sare gardul speciei, doar ca să obţină ce doreşte. Ar putea alege să devină un om mai bun, mai iubibil. Dar asta presupune putere, pe care ambiţiosul nu o are.
Ambiţia e puterea oamenilor slabi, care conduc lumea cu mâini tremurânde.
21 martie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
21 pareri:
motto:
"puterea - mai bine zis vointa de putere - este scaderea celui slab,iar intelepciunea, cautata cu orice pret,este prostia celui redus cu mintea, in vreme ce iubirea este puterea si intelepciunea omului."
Shakespeare
@Muresan: astept si textul de sub motto.
interesant articol si interesanta viziune. mi-a placut unghiul asta din care ai tratat situatia. si chiar asa si este in substrat.
In sfarsit mai pune cineva si ambitia la zid!... In felul acesta ramane spatiu pentru vointa, credinta, caracter. Personal ma ambitionez sa cred in vointa care formeaza adevaratele constiinte. ..Multumesc pentru articol.
frumos scris... imi aduce aminte de o poveste cu talc: povestea vulturului. Din pacate nu stiu cui ii apartine.
Foarte pe scurt (si imi cer scuze daca e deja cunoscuta, dar eu m-am amuzat copios): un pui de vultur cazut din cuib este este salvat de un om care il aduce in ograda sa si il lasa in cotetul gainilor. Puiul de vultur creste deci crezand ca este gaina si comportandu-se asemenea gainilor, pana intr-o zi cand vede un alt vultur pe cer si intr-un moment de revelatie isi intelege adevarata natura, isi intinde aripile si isi ia zborul.
Vazand cum fostul lor tovaras de joaca si de seminte si-a luat zborul, multe din gaini devin constiente de trista lor situatie si incep sa viseze sa devina vulturi. Incep asadar sa circule filosofii care argumentau ca fiecare gaina avea inauntrul sau un vultur care astepta sa fie eliberat. "Conditia de gaina nu este decat rezultatul unor credinte limitante", sustineau niste gaini-profete, "schimbati credintele, si cerul va fi al vostru". Apar tot felul de carti in domeniu, cu titluri gen "Cum sa devii un vultur in 30 de zile", "Vulturocibernetica ", "Analiza vulturactionala" , "Minunile zborului", "Declanseaza vulturul din tine" s.a.m.d.
Atunci cand cineva, in lipsa totala a unor rezultate concrete, isi exprima indoielile asupra sensului pe care l-ar avea toata treaba asta, era imediat acuzat - din partea celor mai exaltati si convinsi - ca este stapanit de credinte limintante si blocat de gandul negativ.
Ultimele stiri din cotet confirma ca niste gaini s-au imbogatit, altele tot cauta tehnica potrivita pentru a se ridica in zbor, si altele asteapta venirea Marelui Gaina care ii va scoate din conditia lor.
Morala:
Un vultur e mai bun decat o gaina si face o confruntare stupida intre doua fiinte cu potentiale, talente si forte diferite.
Din pacate nu e suficient sa vrei - numai cei antrenati pot, iar ambitia asta face, te invata sa stringi bine din toate alea si sa te antrenezi. Daca esti foarte bun, o sa faci istorie; daca nu, macar n-o sa treci neobservat. Restul e o chestie de digestie - cit poti sa-nghiti fara sa lasi impresia ca ai un stomac sensibil. Ma refer la o impresie de nesters.
da domne, da!
da domne, da!
Bradone stie
frumos, Bradley.
presupun ca le-ai citit, dar iti recomand Beautiful Losers de Leonard Cohen si Black Swan de Nassim Taleb. calatorie sprancenata in continuare...
- "Now he was sure. It was the first thing in a long time he had learned about himself. He wanted no legions to command. He didn't want to stand on any marble balcony. He didn't want to ride with Alexander, to be a boy king. He didn't want to smash his fist across the city, lead the Jews, have visions, love multitudes, bear a mark on his forehead, look in every mirror...for a reflection of the mark. He wanted comfort. He wanted to be comforted." Leonard Cohen, The Favourite Game, p. 159
Perfect, Pandele, multumesc.
pai daca asa pui problema, nici eu nu am fost niciodata ambitios :))
hmm, ok, daca sunt prost cum ajung destept? sau din sarac, cum ajung bogat? si din romania cum ajung in Thailanda?
semneaza: un iubitor al ambitiei.
@jgabios: cu avionul.
Dragă Bradut,
mi se pare că ai greşit puţîn cu idea de ambiţie !!
Exemplu; un om puternic fără abiţie este egal cu un bou la plug şi o fetiţă îl biciueşte !
boul are putere, dar îi lipseşte ambiţia să facă altceva !
Fetiţa nare putere dar are ambiţia să trere pămîntul !!
nu îmi dau seama dacă "ambiţie" represintă ceva negativ ţie, dacă da, trebue să consideri cuvîntul "căpos". căpos sar putea fi scimbat cu "determinat" !! un om determinat poate să apară la cineva ca şi un om "căpos" !!
Deci, ambitios nu este ceva rău !!
poţi să jici că ambiţia este o cîrjă care ajută pe cineva care nu are talentul, să ajungă undeva !!
cam asta zicea si Vanghelie, oamenii puternici nu spun multe lucruri. Intelegeti? :D
sunt in general de-acord, dar nu cred ca oamenii sunt "daruiti"; mai degraba ne construim "darurile".
Sunt de aceeasi parere: ambitia nu este o calitate.
Ce-ai scris rezoneaza la mine in mansarda cu ceva ce am vazut de curand si mi-a placut.
Legaturile nu sunt evidente.
http://vimeo.com/10601416
imi place la nebunie impungerea cu degetul a ambitiei. nu vreau sa citez vreo minte luminata dar de cand este ambitia sinonima cu dorinta de a evolua? nu zic 'de mai bine' pentru ca am invatat ca 'mai binele e dusmanul binelui'! ...ambitia e aroganta, infumurare, goana dupa 'un loc in fata', sa fii 'fruntea'. cand auzi despre unul sau altul ca e ambitios, nu stiu cum, dar nu prea suna a compliment, nu? mama da si cand iti arde una peste fata...si intotdeauna o face, parca nu-ti mai pare rau ca nu esti ros de ambitii.
http://www.messagefrommasters.com/Shiva-Shakti/jkrishnamurti_ambition.htm
Doza face otrava...
Cred ca ambitia nu este nociva atat timp cat nu tinteste spre obiective irealizabile.
Cred ca o doza rezonabila de ambitie este ceea ce trebuie pentru a duce la bun sfarsit o activitate, idee, proiect etc.
Trimiteți un comentariu