6 aprilie 2009

E vreun jurist pe-aici?

Daca da, rog frumos sa-mi raspunda si mie la urmatoarele intrebari:

- cum poate renunta un cetatean roman la cetatenia romana fara sa aiba o alta cetatenie?
- stiu ca legea prevede ca trebuie sa dovedesti ca ai o alta cetatenie, dar asta nu mi se pare conforma cu drepturile omului: adica eu daca m-am saturat sa fiu cetatean roman, nu e un argument suficient pentru a renunta la cetatenie?
- prespunand ca un cetatean roman ar putea renunta, pur si simplu, la cetatenie, care ar fi statutul lui? Cetatean al Planetei? Om viu? Om mort?

Nu, nu pentru mine, pentru un amic ;-)
Multumesc.

9 pareri:

Dan Mihu spunea...

Statutul se numeste simplu: "apatrid".

ciops spunea...

Nu stiu detaliile procedurii, dar poti renunta la cetatenie si devii apatrid cu resedinta in Romania.

Poti cumpara, vinde ce vrei, platesti impozite dar nu poti avea functii politice printre altele.

Antoaneta spunea...

Haidi bai, ca si romii sunt cetateni, vrând nevrând. Toti tre' sa fim cetateni pe mapamond, ca sa fim platitori de taxe.

nadire spunea...

ca apatrid nu poti vota... te scoti, intr-un fel :-)

Brad Florescu spunea...

multumesc tuturor pentru precizari.
acum: daca eu, de exemplu, imi iau un velier si ma deplasez doar pe apa, platind taxele portuare acolo unde e cazul, ce impozite trebuie sa mai platesc?
sau: daca eu, ca cetatean roman, nu sunt multumit de calitatea serviciilor publice in raport cu impozitele pe care le platesc, pot sa renunt la plata acestor impozite (dupa un proces prealabil) pastrandu-mi cetatenia? mai exact: sunt cetatean roman prin nastere, dar nu sunt multumit de serviciile ACTUALULUI sistem de stat. imi placea ala al lui Ceausescu si ala al lui Constantinescu, sa zicem. Ca platitor de taxe, am dreptul sa confirm cumva asta in instantza sau o labarim cu dreptul de a schimba prin vot?

Z spunea...

din cate stiu eu de la cursurile de acum tzashpe ani, daca devii apatrid nu te ajuta cam la nimic decat sa zicem la o mai buna curatire a palmelor de mizeria tarii in care esti rezident (a se citi drept la vot). Dar nu te scuteste de plata impozitelor amenzilor si tuturor danganalelor impuse de statul respectiv.

ar trebui sa se introduca un statut special. ceva gen "Om nascut in romania" nu cetatean roman. ce naibii, singurul defect al tarii asteia frumoase e ca e locuita.

comanu spunea...

daca stai pe apa, recte pe mari si oceane, primesti cetatenie de marinar sau de Oceania? sau si si?

Anonim spunea...

APATRÍD, -Ă, apatrizi, -de, s.m. şi f., adj. (Persoană) care nu are cetăţenia nici unui stat. – Din fr. apatride.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de paula, 16 May 2002 | Greşeală de tipar

Anonim spunea...

si eu caut de cateva zile date despre renuntarea la cetatenia romana...prefer sa ma numesc apatrid...macar moral sa ma ajute. Daca stie cineva mai multe detalii...