20 octombrie 2007

Raul si raul




In cartierul Makati din Manila, adica exact zona unde am stat noi acum cateva zile, 8 oameni si-au pierdut viata intr-un atac cu bomba asupra unui centru comercial. Ceva mai spre sud, in Palawan, eu am fost sa vizitez raul Sabang si am facut poza de mai sus. Maimutele au scapat de atac pentru ca sunt sarace si nu-si permit sa mearga la mall in Makati.




Iar cand au nevoie de o Cola Light, o fura de pe mesele turistilor, asa cum demonstreaza imaginea de mai sus.


Pentru filipinezi, atacurile cu bomba fac parte din viata cotidiana. E un baiat pe-aici, pe nume Abu Sayaf, un fel de Bin Laden filipinez care, in numele islamului, comite tot felul de pradaciuni. In fapt, e un bandit ordinar incotosmanat in vesta anti-glont a Coranului.

Despre Abu Sayaf am aflat cand eram pe Coco Loco.

Oamenii spun ca obisnuieste sa atace si in zona asta, in special insulele care adapostesc resorturi turistice. Rapeste turistii, cere rascumparari si, daca nu le obtine, ii omoara. Atat despre rau. Acum despre rau.




Raul Sabang e cel mai lung rau subteran navigabil din lume. Ca sa ajung la el a trebuit sa merg 2 ore si jumatate cu o masina prin drumurile desfundate din jungla, apoi sa ma urc intr-o coaja de nuca ce m-a dus pe mare pana la varsarea raului, apoi sa ma urc intr-o coaja de nuca si mai mica, vaslita de un domn batran si hatru. Pe ultima coaja de nuca am intrat in pestera pe care si-o croise raul timp de milioane de ani ca sa ajunga la mare. Cata vointa...dar si deadline relaxat...



Copiii din satul Sabang.


M-am intors la hotel acum o jumatate de ora. Spre surpinderea mea, toata gradina interioara (spre care da si balconul camerei mele) e scena unei nunti de bogatasi locali. Printre invitati se afla si primarul din Puerto Princessa. Cate insule o mai avea si asta...nici nu vreau sa ma gandesc.



Nunta bogatilor. Nici manele, nici manile.


Am vorbit pe chat si cu Hana mai devreme. E in Kuala Lumpur cu Alex (bun venit in Asia) si o ard pe net pe la cafenele. Invidia mea creste pe masura ce momentul plecarii de aici se apropie. Maine zbor inapoi la Singapore, pe urma spre casa.

Restul povestii de azi si imagini de pe rau, la AmazingRace.ro, cand oi apuca sa le pun.

3 pareri:

Kit spunea...

Jos palaria pentru poze, maestre. Si pentru poveste.

Brad Florescu spunea...

multumesc, maiastre

Mircea spunea...

Eheheeee. Frumoase foto. De aratat la nepoti.