3 septembrie 2008

De ce nu-l mai iubim noi pe Google.


Asa arata Google Chrome.

Tentatia absolutista nu turbeaza doar oameni, ci si companii.
Ieri, Google a lansat propriul sau browser, intitulat Chrome.
Fix asta ne mai lipsea: inca unii care se pricep la toate.

Browserul e in profunzime o copie de Firefox, te intreaba ipocrit daca nu cumva doresti sa setezi ALT motor de cautare decat Google si iti pune pe prima fereastra ultimele site-uri vizitate. Da clean history inainte sa inchizi sesiunile, ca cine stie in fata cui deschizi new window si-ti vede site-ul preferat. Ca puncte bune, Chrome pare mai light page decat Firefox (care e mai light page decat rabla de Explorer). Google a stiut sa fure, dar n-a venit cu un concept nou pe zona de interfata.

Dar nu e vorba despre asta. Nu ne pierdem in tehnicalitati.

Este vorba despre obsesia absolutista. L-am iubit pe Google atata timp cat era in opozitie si facea bine un lucru. Am bagat toti o moneda in tonomat ca sa cante melodia lor. I-am distrus pe Yahoo! I-am adus in fatza pe Google. Am mers cu ei. Acum, Google ne-a uitat. Vrea el sa faca tot, sa fie tot, pentru toti. Big Brother. Maine-poimaine, vom avea computere Google, iPod-uri Google (se descurca ei cumva), aparate de ras Google, chiloti Google si bere Google la PET. Search term: hai+sictir.

Sergey si Larry, stati dracu in banca voastra. Aveti cel mai bun search engine din lume, care va tine in carca toata shandramaua. Dati un bonus la baietii de la divizia de search engine si concediati restul. Sunteti praf cu AdWords-ul, sunteti varza pe blogger, varza pe video, varza pe aproape orice faceti in afara de search. Veti sfarsi ca prietenii Yahoo care - aparent vesnici la un anume moment - au incercat sa fie tot pentru toti, desi capul nu-i ducea.

E o chestie de principiu. De maxim principiu si de maxim bun simtz economic: nu ii concura pe cei care-ti aduc bani. Intelegi, Sergey, sau ai ars-o prea mult pe net si n-ai mai apucat sa citesti si-o carte?

Il iubim pe Robin Hood pentru ca n-a ajuns rege. Asta-i toata jmekeria cu el. Dar Sergey si Larry nu inteleg. Sau nu-si mai permit sa inteleaga. Chiar: e ciudat cat de putine lucruri adevarate isi permit oamenii bogati...

Vreti o mostra de google-ism care aduce a microsoft-ism?

Instalati-va Chrome si setati Google drept pagina principala.
Deschideti new window.
Pe home-page-ul deschis in Chrome veti gasi urmatorul anunt/indemn:

"Descarcati Chrome(beta) - noul browser de la Google"

Dovada clara ca Google Chrome nu stie cand se browseaza in el si nici nu se asteapta la asta.


Extinzand discutia, as pune pe masa trei intrebari:

1. Cum se face ca, dupa ce faci o plata la Google AdWords, primul mail pe care-l primesti are la subject: "Fonduri insuficiente. Efectuati o noua plate"?
2. Cum se face ca un blog de doi lei facut pe platforma blogger e mai bine indexat decat un site complex, cu mult mai mult continut, facut si seoit de un specialist?
3. Oare doi matematicieni competenti au suficienta statura intelectuala si spirituala pentru a decide ce e si ce nu e valoros pe lumea asta? Putem lasa scara de valori a speciei umane in mana unor baieti care construiesc scari bune si atat?


Urmeaza pe micile monitoare:

- IBM sa devina principalul producator de Mac-uri (in licenta)
- Toyota sa faca cele mai bune Forduri
- Microsoft sa inceapa sa produca programe de calculator

Mai cautati.

5 pareri:

Razvan Girmacea spunea...

Google Chrome ca browser e foarte bun (chiar daca inca in beta). Singura problema care nu mi-a placut a fost featureu NEW TAB care arata most visited websites, concura cu proiectelul meu www.fav20.com Dar e un feature bine venit pentru cine vrea, doar ca nu e prea customizable.

Florin spunea...

hmm
te inseli in multe privinte

Browserul nu e copie Firefox decat in masura in care orice browser este o copie IE.
Scopul Google nu a fost neaparat sa faca ceva nou / original ci mai degraba (ca in toate aplicatiile lor) sa imbunatateasca accesul utilizatorului la continut / informatie. Au luat tot ce era bun din FireFox, Internet Explorer, Safari, Opera si au incercat sa imbunatateasca multe aspecte legate de navigare. Eu cred ca au reusit acest lucru, mai ales la aspectul viteza de afisare / resurse consumate, este incredibil cat de repede porneste acest browser si cat de bine se misca paginile incarcate cu javascript. Este inca in beta deci nu trebuie sa fim atat de radicali in privinta bug-urilor descoperite.

Pana la urma google fac un singur lucru sub diferite forme: ofera acces la informatie, nu ii poti compara cu Yahoo care ofera content. In absolut toate aplicatiile google partea de usability este pusa in prin plan.

Daca vrei sa vorbesti despre concepte noi atunci trebuie sa iei in calcul prezenta google gears implementata in browser. Nu cred ca mai exista alt browser care sa incerce portarea offline a aplicatiilor web complexe.


PS: cred ca a fost o decizie buna sa mai aduca un jucator la masa browserelor mai ales ca nu aduce un engine de randare nou (foloseste webkit).

Anonim spunea...

bre, amazing inca n a intrecut coolturism in trafic? :))

Brad Florescu spunea...

Pai nu stiu. Daca faci peste 6000 de absolut unici pe luna, inseamna ca m-ai luat :-)

iulian traşă spunea...

cica fo 2000 si putin. da', daca mai stau fo 2 ani fara sa mai bag articole s-ar putea sa te iau:)))
deh, ce sa i facem, google asta, un porc:)