5 iulie 2012

Nu ești în target



E o expresie din lumea publicității. Dacă nu te încadrezi în grupul-țintă căruia îi este destinată reclama, se cheamă că "nu ești în target". Prin urmare, reacția ta la reclama respectivă este irelevantă. Nu-ți place? Nu te convinge să cumperi produsul? Nu contează. Nu cu tine vorbeam.

În realitatea marketingului electoral nu există concepte ca "popor", "națiune", "români". Există "grupuri-țintă". Target groups. Dacă asiști cu perplexitate sau revoltă la evenimentele acestor zile, dacă nu înțelegi "cum e posibil" și "unde s-a ajuns", motivul este foarte simplu: nu ești în target.

Calculele se fac cu sondajul în față. Sondajul spune că tu, în general, nu prea votezi. Că ești greu de convins să optezi pentru un partid sau altul, fiind dezgustat de toate. Că ești critic, atent, informat și că ai valori solide.  Refuzi televizorul, citești cărți, bloguri, site-uri de pe-afară, verifici și coroborezi datele. Pentru un specialist în marketing politic, reprezinți o investiție cu risc ridicat. Bagă partidul bani ca să te atragă de partea lui, iar tu în duminica alegerilor pleci la Balcic.

Pe de altă parte, există un target group solid și relativ omogen, pe care "constituționalitatea" sau "statul de drept" nu-l trezesc noaptea din somn. Un grup care își caută idolii în emisiunile de după-amiază ale lui Cătălin Măruță și în talk-show-urile de după meciurile de fotbal. Și care merge să voteze de fiecare dată, că n-are bani să se ducă în Bulgaria și nici altceva de făcut în sfânta zi de duminică. Din punct de vedere al investiției în marketing, votul acestor oameni este ieftin și sigur. Reacția lor la evenimente este relevantă. A ta, nu.

S-au dat multe telefoane zilele astea. Alo, bună ziua, suntem de la institutul. Ce părere ați avea dacă?

Tu probabil că ai respins solicitarea. Erai ocupat sau nu te interesa subiectul. Alții s-au bucurat că cineva de la institutul le cere părerea. Și ceea ce se întâmplă azi, ceea ce se va întâmpla mâine sau luna viitoare s-a validat prin statistică. Da, dom'le, să le facă, să le dreagă, așa le trebuie, de acord!


E democrație.


UPDATE: Peste week-end s-a făcut deja un sondaj.

4 iulie 2012

Nu plânge


Ai dreptul la viață. Până mori de cancer sau leucemie.
Ai dreptul să călătorești. Nu și banii ca s-o faci.
Ai dreptul să votezi. N-ai cu cine.
Ai dreptul să-ți întemeiezi o familie. Dacă încăpeți toți în garsonieră.
Ai dreptul să te informezi. Și să fii dezinformat.
Ai dreptul la exprimare. Dar cine te-ascultă?
Ai dreptul la îngrijiri medicale. Ai grijă de tine.
Ai drept de acces la documentele oficiale. Mai puțin la cele la care n-ai acces.
Ai dreptul la prezumția de nevinovăție. După ce-ai plătit amenda.
Ai dreptul să trimiți petiții autorităților. Autoritățile au dreptul să nu le deschidă. Că și ele sunt oameni.
Ai dreptul la șanse egale. Femeile sunt egale între ele, bărbații sunt egali între ei, țiganii sunt țigani, fără excepție.
Ai dreptul la demnitate. Nu plânge.